Ga naar de inhoud
Nederland

Meer kinderen gewond door vuurwerk

Een patiënt wordt tijdens nieuwjaarsnacht binnengebracht op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Beeld © ANP

Het aantal jonge slachtoffers van ongelukken met vuurwerk is de afgelopen jaarwisseling gestegen ten opzichte van een jaar eerder. 119 kinderen jonger dan 15 kwamen met oud en nieuw op de spoedeisende hulp terecht, tegen 99 in 2016.

In totaal werden er 434 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de spoedeisende hulp, 8 procent minder dan vorig jaar. Bijna de helft van alle vuurwerkslachtoffers is jonger dan 20, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en de NOS.

Dalende tendens

Het aantal vuurwerkslachtoffers laat al jaren een dalende tendens zien. Nog maar tien jaar geleden bedroeg het aantal slachtoffers zelfs meer dan 1000.

Miniatuurvoorbeeld

Oogletsel en brandwonden kwamen het meest voor. Brandwonden kwamen vaker voor bij kinderen dan bij de oudere slachtoffers. Een kleuter kreeg een derdegraads brandwond in het gezicht door een vuurpijl. 108 patiënten hebben samen 139 beschadigde ogen opgelopen, de meeste door legaal vuurwerk. Verschillende mensen werden (gedeeltelijk) blind.

Amputaties

Amputaties kwamen minder voor dan voorgaande jaren. Er werd een hand geamputeerd en zestien vingers, geheel of gedeeltelijk, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Vorig jaar ging het nog om 25 vingers en een handamputatie.

Knalvuurwerk is verantwoordelijk voor bijna de helft van de letsels. Dat is onevenredig veel, want het wordt maar door 20 procent van de klanten gekocht, aldus VeiligheidNL. 22 procent van het aantal letsels werd door illegaal vuurwerk veroorzaakt.

Inspectie checkt vuurwerk: 'Vooral omvallen is een risico'

De Inspectie Leefomgeving en Transport checkt of het consumentenvuurwerk wel veilig en volgens de regels is.
Bron: RTL Nieuws