Nederland

Traumachirurgen zien kwart meer vuurwerkslachtoffers dan vorig jaar

02 januari 2018 16:28 Aangepast: 02 januari 2018 16:52
Een gewonde wordt binnengebracht in het Hagaziekenhuis in Den Haag. Beeld © ANP

Rond de jaarwisseling zagen traumachirurgen dit jaar 95 patiënten met vuurwerkletsel. Onder hen zijn 40 kinderen. 30 procent van de slachtoffers houdt er waarschijnlijk blijvende schade aan over.

"Het totaal aantal slachtoffers is met ruim een kwart toegenomen ten opzichte van afgelopen jaar, 95 patiënten tegen 72 vorig jaar", zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) tegen persbureau ANP.

Klaplong door explosie

30 procent van de gewonden moest meteen of uiterlijk de volgende dag worden geopereerd. Een ongeveer even grote groep houdt waarschijnlijk blijvende schade.

Zo'n 15 slachtoffers die blijvende schade aan het vuurwerk overhouden, zijn jonger dan 16. Eén van hen is een 14-jarig kind dat een hele hand verloor, een jongen van 13 moet twee vingers missen. Ook een volwassen man is een deel van zijn hand kwijt. Verder liep iemand een klaplong op door een vuurwerkexplosie.

Vaak door legaal vuurwerk

Het grootste deel van de slachtoffers, 65 procent, stak het vuurwerk waardoor ze gewond raakten zelf af. 35 procent raakte gewond door vuurwerk van anderen. Van de helft van de verwondingen staat vast dat de oorzaak legaal vuurwerk is en van 10 procent dat het om illegaal vuurwerk ging. Van de overige 40 procent is onduidelijk wat voor vuurwerk de verwondingen heeft  veroorzaakt.

Hoe het komt dat het aantal slachtoffers zo groot is, is nog niet duidelijk.

'Ik heb nu het gehoor van een 70-jarige':

Agent Kadir kreeg tijdens zijn dienst vuurwerk in gezicht. "Ik was in één klap doof."

Meer op rtlnieuws.nl:
Schade jaarwisseling kleiner dan voorgaande jaren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore