Nederland

65.000 euro opgehaald voor ouders omgekomen kinderen: 'Verslagenheid is groot'

02 januari 2018 11:20 Aangepast: 02 januari 2018 18:01
Bij de brand kwamen twee kinderen om het leven. Beeld © ANP

Nadat dit weekend twee kinderen van zes en vijf jaar om het leven waren gekomen bij een woningbrand in Emmen, zetten buurtbewoners Jan en Claudia een inzamelingsactie op voor de ouders van de kinderen. Ze haalden binnen drie dagen al ruim 65.000 euro op. "Het zijn hectische dagen, maar we doen het met liefde."

Claudia en Jan Jeuring wonen achter het huis in Emmen waar afgelopen zaterdag vroeg een fatale brand uitbrak. Twee kinderen van zes en vijf kwamen om het leven. De ouders overleefden de brand.

ZIE OOK: Twee kinderen overleden bij brand Emmen: 'Geschreeuw moeder door merg en been'

Miniatuurvoorbeeld

"Vreselijk. Zoiets kom je nooit meer te boven", zei Claudia in een eerder interview met RTL Nieuws. Het gezin komt volgens haar oorspronkelijk uit Tsjechië. "We weten dat het gezin het financieel niet breed heeft. Ze zijn door de brand alles kwijt. Daarom willen we ze financieel bijstaan. Dat is het minste wat we kunnen doen."

Groot bedrag

Claudia en haar man zetten dezelfde dag nog een inzamelingsactie op: 'Help de ouders van de omgekomen kindjes'. Inmiddels staat de teller op ruim 65.000 euro. "Het loopt als een trein, dit hadden we nooit verwacht", vertelt ze. "Ik begrijp dat ze op dit moment ook proberen de oma vanuit Tsjechië naar Nederland te halen. Daarvoor kan dit geld bijvoorbeeld ook gebruikt worden."

De gemeente Emmen gaat Claudia helpen om het geld op de juiste manier bij de ouders te krijgen. "Daar ben ik heel blij mee. Het is nu zo'n groot bedrag geworden, dat hadden we niet aan zien komen."

Ingetogen oud en nieuw

De buurtbewoners in Emmen zijn vier dagen na de brand in diepe rouw. "We leven in een roes, de verslagenheid is heel groot. Normaal gesproken loopt met nieuwjaar de hele straat uit, maar dit jaar niet. Iedereen vierde het heel ingetogen, op een sobere manier. Er was maar een handjevol mensen straat."

Vanmiddag organiseert de school waar het omgekomen zoontje op zat een bijeenkomst voor kinderen en hun ouders. De politie is vandaag gestart met het onderzoek naar hoe de brand is ontstaan. 

Beelden van na de brand in Emmen:

Twee kinderen uit een gezin in Emmen zijn omgekomen bij een woningbrand. Het jongetje van zes en meisje van vijf konden niet op tijd uit het brandende huis worden gehaald. Buurtbewoners en hulpverleners reageren verslagen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Burgemeester Emmen aangeslagen door dood kinderen bij woningbrand

`