Ga naar de inhoud
Nederland

Vuurtoren Brandaris op Terschelling gaat niet meer aan: 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt'

Beeld © iStock

De oudste vuurtoren van Nederland brandt vanavond niet. Vanwege een technische storing zijn alle lampen uit van de Brandaris uit.

"De storing is heel plots", vertelt Pummy Müller, hij is nautisch verkeersleider op de Brandaris op Terschelling. Er zitten zes lampen en reservelampen in de vuurtoren, maar door een kapot elektronisch component, branden ze allemaal niet. "Maar ja, zolang je geen stroom hebt, kun je wel honderd lampen hebben."

Er moeten mensen van het vaste land komen om dit te repareren. "We hopen dat dit vanavond nog lukt, maar daar ga ik niet vanuit."

Geen gevaar voor scheepvaart

Als de Brandaris brandt, is het licht van een grote afstand te zien, zo'n tachtig kilometer. "De vuurtoren is een oriëntatiepunt voor schepen. Ik werk hier nu tien jaar en kom al 25 jaar op Terschelling, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Gelukkig is er geen direct gevaar voor de scheepvaart. "Je hebt meer bakens en meer boeien en meerdere eilanden met ieder een eigen vuurtoren. En we zitten hier nog even om de scheepvaart te coördineren."

'Heel erg raar'

Op sociale media spreken veel Terschellingers hun verbazing uit dat de Brandaris zijn gebruikelijke lichtbundels niet verspreidt.