Opmerkelijk

Lidia (32) droeg een jaar hetzelfde jurkje: 'Nu moet ik 's ochtends nadenken wat ik draag'

01 januari 2018 22:01 Aangepast: 01 januari 2018 22:17
Lidia in het jurkje dat ze een jaar lang droeg. Beeld © Privefoto

Vijf, vier, drie, twee, één: gelukkig nieuwjaar! Het hele gezin stond om Lidia van Bodegraven (32) heen toen ze precies om 0.00 uur haar jurkje uittrok. Ze droeg het een jaar lang om aandacht te vragen voor de slechte situatie in de kledingindustrie.

"Het voelde gek om het jurkje uit te trekken", vertelt Lidia. "Als ik morgen wakker word, moet ik gaan nadenken wat ik aantrek."

Met haar actie wilde ze vrouwen ertoe bewegen om creatief te zijn met hun eigen kledingkast. "De meeste vrouwen dragen maar twintig procent van wat er in hun kast hangt. Als ze met die andere tachtig procent proberen nieuwe combinaties te maken voordat ze gaan shoppen, dan zijn ze al een stuk duurzamer bezig."

Moderne slavernij

Zo'n tien jaar geleden was Lidia zelf een shopaholic, tot ze erachter kwam dat haar kleding voor een hongerloon in het buitenland werd gemaakt. "Een groot deel van de kledingindustrie is moderne slavernij. De omstandigheden waarin de meeste kleding wordt gemaakt, raakt me diep."

Ze vond haar eigen koopgedrag niet meer kunnen en koopt nu alleen nog maar kleding die eerlijk is gemaakt.

Een jurk combineren

Miniatuurvoorbeeld

Lidia droeg een jaar lang twee dezelfde jurkjes; als de een in de was zat, droeg ze de andere. Ze combineerde het kledingstuk op verschillende manieren. Ze stopte de jurk in haar broek zodat het een top werd, of droeg er een trui overheen zodat alleen het rokje overbleef.

Vannacht trok ze het kledingstuk voor de laatste keer uit. Deze ochtend lag er al een ander schoongewassen jurkje klaar. "Ik kon eindelijk het wollen jurkje aan dat ik het afgelopen jaar heb gemist." Het jurkje van vandaag zie je rechts op de foto.

En de twee jurken die een jaar lang zijn gedragen? "Die worden morgen opgehaald door een andere vrouw. Zij zet mijn actie voort."

`