Ga naar de inhoud
Nederland

Vuurwerk afsteken zonder vuurwerkbril: 10 beschadigde ogen

Een arts verwijdert kruitresten uit oog tijdens Oudjaarsnacht. Beeld © ANP

Tot nu toe zijn er 8 vuurwerkslachtoffers met in totaal 10 beschadigde ogen naar het Oogziekenhuis in Rotterdam gebracht. 6 van de 8 patiënten hebben blijvend letsel overgehouden. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril.

De slachtoffers hebben last van verminderd zicht, blindheid en mogelijk zelfs ogen die verwijderd moeten worden. Drie van hen waren omstanders die zijn geraakt door rondvliegend vuurwerk. In de meeste gevallen ging het om legaal vuurwerk, meldt het Oogziekenhuis na het opmaken van de eerste, regionale balans. Het Oogziekenhuis verwacht dat het aantal slachtoffers door doorverwijzingen nog verder zal oplopen.

Volgens oogarts Tjeerd de Faber, die al jarenlang strijdt voor een verbod op consumentenvuurwerk en het dragen van een vuurwerkbril, is de ernst van het letsel gelijk aan voorgaande jaren. "Daarom toont ook deze jaarwisseling aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk", zegt hij. "Mijn hele carrière wijd ik aan het verbeteren van het zicht van mensen. Soms zijn meerdere operaties nodig om de patiënt een paar procent meer gezichtsvermogen te geven. Maar door één klap van een stuk vuurwerk kan een oog in één keer blind worden.''

Wat te doen als er een vuurpijl in iemands oog komt

 
Het merendeel van de mensen weet niet wat te doen bij vuurwerkletsel.

Sinds de registratie behandelden de Nederlandse oogartsen 2.097 vuurwerkslachtoffers met 2.564 beschadigde ogen. Daarvan werden 168 ogen blind en moesten er 69 worden verwijderd. Ongeveer de helft van de patiënten was omstander en stak zelf geen vuurwerk af.

Volgens onderzoek van het Rode Kruis draagt slechts 17 procent van de vuurwerkafstekers een veiligheidsbril. 

Meer op rtlnieuws.nl: