Nederland

Onze Taal: 'plofklas' woord van het jaar

30 december 2017 22:18 Aangepast: 30 december 2017 22:59
Beeld © ANP

'Plofklas', een ander woord voor een overvolle schoolklas, is door Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar. Het is de opvolger van 'brexit' (2016) en 'sjoemelsoftware' (2015).

'Plofklas' kreeg 66 procent van de stemmen. Daarna kwam het woord 'nepnieuws' (13 procent), gevolgd door 'genderneutraal' (7 procent). Onze Taal denkt dat het winnende woord zo hoog scoorde doordat de achterban van de taalorganisatie voor een groot deel bestaat uit onderwijsmedewerkers. Ook had de verkiezing plaats toen er veel acties in het onderwijs waren.

Slechtste slogan

De blauwe tegel voor de slechtste slogan ging naar 'Van kop tot kont, worst in de mond', passend bij de worstenbroodjes van Millse molen De Korenbloem uit Mill. Andere genomineerde slogans waren 'Voor iedere gleuf een doos' en 'Alles om uw poes mee te verwennen, ook als u een kater heeft'.

Het woord van het jaar werd bekend gemaakt tijdens het tv-programma De Avond van Taal. Winnaars waren Volkskrant-columnist Aaf Brandt Corstius en acteur Marcel Musters. Zij mogen zich de Taalkenners van 2017 noemen.

Appongeluk

Er is nog een ander woord van het jaar, van woordenboekenmaker Van Dale. Die koos eerder deze maand na een publieksverkiezing het woord 'appongeluk'.

`