Weer & verkeer

Voetje voor voetje van en naar Val Thorens: 'We moeten wel nodig naar het toilet'

30 december 2017 14:00 Aangepast: 16 januari 2018 14:14
Patricia en haar gezin in de auto

'Bonne route' staat er op de borden langs de weg, maar zo 'bonne' is het niet op de wegen van en naar de wintersportgebieden in Frankrijk. Veel Nederlanders doen er alleen al uren over om de berg op of af te rijden bij Val Thorens.

Patricia Peters uit Arnhem zit met haar gezin sinds 10.40 uur in de auto na een weekje wintersport in Val Thorens. "We zijn nu zo'n 2,5 uur onderweg en zijn nog maar zo'n 20 kilometer van Val Thorens. We staan nu al meer dan een uur helemaal stil. Sommige mensen stappen uit en lopen langs de route."

4,5 uur over 20 kilometer

Met Frans Nederstigt uit Teylingen gaat het al niet veel beter. "We zijn om 09.30 uur vertrokken uit Saint-Martin-de-Belleville en hebben 4,5 uur over de eerste 20 kilometer gedaan." Lachend zegt hij aan de telefoon: "Moûtiers is in zicht en dat is maar goed ook, want we moeten inmiddels wel nodig naar het toilet."

Voor 2018 thuis?

Zowel bij Patricia als bij Frans is de sfeer in de auto nog prima. "Ik hoop wel dat we voor 2018 thuis zijn", zegt Patricia. Ze vertelt dat er al gewaarschuwd was voor de slechte omstandigheden onderweg en de weg naar beneden vrijdagavond zelfs een tijdje dicht was. 

Eén van de vijf gezinnen met wie ze afgelopen week op wintersport waren, was gisteravond al vertrokken voordat de weg dichtging. Vanmorgen ging de weg weer open en zijn ze gaan rijden: "De andere vier gezinnen staan nu op deze berg." 

Sneeuwkettingen

Tijdens de kerstdagen was het prachtig weer, maar sinds woensdag is er veel sneeuw gevallen. Patricia en Frans hadden allebei sneeuwkettingen nodig om weg te komen. "En zelfs met sneeuwkettingen was het lastig, vooral boven lag heel veel sneeuw", zegt Frans. 

Frans en Patricia rijden de berg af, maar de berg op is het niet veel beter. Ze vertellen dat er maar mondjesmaat auto's de berg op komen rijden. 

Veel vertraging

Verkeer van en naar de skigebieden in de Franse Alpen moet volgens de ANWB rekening houden met uren vertraging. Op een aantal bergwegen kan niet worden gereden zonder sneeuwkettingen, waarschuwen de Franse autoriteiten. Het verkeer rijdt er niet harder dan stapvoets. De Fréjustunnel tussen Frankrijk en Italië is afgesloten na een ongeluk.

Ook tussen Duitsland en Oostenrijk kunnen Nederlandse wintersporters nog steeds terechtkomen in een lange file op de route via de Fernpas. Daar ligt het niet aan sneeuw, maar aan de drukte, zegt een ANWB-woordvoerder.

`