Binnenland

Twee kinderen overleden bij brand Emmen: 'Geschreeuw moeder door merg en been'

30 december 2017 11:03 Aangepast: 30 december 2017 23:06
De uitgebrande woning aan de Laan van de Marel in Emmen. Beeld © Persbureau Meter

Achterbuurman Jan Jeuring was als een van de eersten bij de woningbrand in Emmen waarbij vanochtend vroeg een jongetje van 6 en zijn zusje van 5 zijn omgekomen. Hij had de moeder van de kinderen om hulp horen roepen. Maar het vuur sloeg zo snel om zich heen dat hij niets kon doen.

"Mijn man hoorde iemand schreeuwen. Hij was net naar boven gelopen om zich aan te kleden", vertelt achterbuurvrouw Claudia Jeuring. "Hij zei: doe de voordeur open. Toen ik dat deed, stroomde de rook naar binnen. Er staat iets in brand, zei ik."

ZIE OOK: Twee jonge kinderen omgekomen bij woningbrand Emmen

Tuindeur ingetrapt

Claudia's man Jan rende snel de trap af naar buiten. Een man die ook al buiten stond, trapte de tuindeur in. Zo kwamen de twee in de achtertuin van de woning terecht. "Daar stond de moeder van de kinderen, die om hulp aan het roepen was", vertelt Jan Jeuring. "Als een moeder zo schreeuwt dat haar kinderen nog binnen zijn, gaat dat door merg en been."

Jeuring overwoog even naar binnen te gaan. "Maar ik besefte al gauw dat ik dat niet zou overleven. Het was duidelijk dat we niets konden doen. Ik heb de vrouw bij het huis vandaan gehaald. Er klonken regelmatig knallen."

Verslagenheid na dodelijke woningbrand Emmen

Hulpverleners en buurtbewoners reageren verslagen na de dodelijke brand in Emmen

'Vader helemaal in shock'

De buurman kan zich herinneren dat de vrouw tegen hem zei dat de kerstboom in de brand stond en dat de kinderen boven waren. 

De vader van de kinderen stond aan de voorkant van het huis, vertelt Claudia Jeuring. "Helemaal in shock. Het huis stond zo ontzettend snel in brand. Het was eigenlijk wel snel duidelijk dat de kinderen geen schijn van kans hadden."

`