Ga naar de inhoud
Nederland

'Verbied verkoop abrikozenpitten, zo'n zak zou vol met doodshoofden moeten staan'

Hoogleraar Martijn Katan van de Vrije Universiteit. Beeld © RTL Nieuws

Abrikozenpitten liggen in zakken in de winkel. Onbegrijpelijk, vindt hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. "Het is totaal onverantwoord dat een winkelketen dit in de schappen legt", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Zo'n zak zou vol met doodshoofden moeten staan. Wat mij betreft zou het verboden moeten worden."

Katan reageert daarmee op het bericht van Gert Arts. De 74-jarige man uit Roermond vertelde aan RTL Nieuws dat hij bijna was overleden na het eten van abrikozenpitten. Hij had er geen idee van dat de pitten giftig waren, ze lagen in een schap naast de nootjes. 

'Klassiek vergif'

"In de pit van een abrikoos zit cyanide", zegt Katan. "Dat is een heel gevaarlijk gif, waar eigenlijk alles wat leeft van dood gaat. Dit is het klassieke, dodelijke vergif. Je hart gaat eerst heel snel kloppen en op een gegeven moment heel langzaam en dan stopt het ermee. Je krijgt ook hoofdpijn, verwarring, duizeligheid. Als de dosis hoog genoeg is, raak je in coma en ga je dood."

ZIE OOK: Gert (74) bijna dood na eten abrikozenpitten: 'Het is puur vergif'

Gert had de pitten gekocht in winkel op het station. Hij had trek en wilde wat eten. De winkelketen waar hij ze had gekocht, Erica Kruiderijen, heeft de abrikozenpitten inmiddels uit de schappen gehaald.

Miniatuurvoorbeeld

Gert kocht het zakje in een winkel van natuurwinkel Erica in Eindhoven. Zijn zoon zag ze ook liggen in een winkel in Amsterdam. (Foto: Jefta Arts)

Kind overleden in VS

"Als je er te veel van neemt, ga je dood", zegt Katan. "Dat komt ook nog wel eens voor. In de jaren 70-80 werd het door de Amerikaanse maffia verkocht als middel tegen kanker. Die zagen er geld in, want kankerpatiënten zijn wanhopig. Sommigen namen het en werden er ziek van." Ook is in de VS een kind overleden die er te veel van had gegeten, zegt Katan. "Ook in Turkije zijn zulke gevallen bekend."

"De NVWA zou erop moeten toezien, maar daar is zwaar op bezuinigd. Die kunnen niet overal tegelijk zijn en dan glipt dit er tussendoor."

'Zou verboden moeten worden'

De NVWA drukt mensen op het hart de etiketten van producten te lezen, maar dat gaat Katan niet ver genoeg. "In deze hoeveelheid zou zo'n zak helemaal vol met doodshoofden moeten staan." Op de verpakking staat wel dat je maximaal vijf pitten per dag mag nemen. "Dat klinkt zó onschuldig. Dat is toch geen waarschuwing 'hier zit een dodelijke stof in'. Wat mij betreft zou het verboden moeten worden."  

"Kennelijk circuleert nog steeds het idee dat de pitten goed voor je kunnen zijn. Op internet vind je nog steeds beweringen dat het kanker zou genezen en voorkomen en dat soort misdadige verhalen. Dat jaagt de verkoop aan en de winsten op dit soort middelen zijn fors. Het kost niks. Het is afval, abrikozenpitten."

Abrikozenpitten werden Gert bijna fataal

Gert Arts kocht een zakje abrikozenpitten. Op het pakje stond dat je daar niet meer dan 5 van moet eten. Hij at het zakje half leeg, en was bijna dood.