Nederland

Winkelketen haalt abrikozenpitten uit schap omdat klant bijna overleed

29 december 2017 13:09 Aangepast: 31 januari 2018 16:32
Gert Arts kwam op de intensive care terecht na eten van abrikozenpitten. Beeld © Gert Arts

Erica Kruiderijen heeft alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen gehaald. De keten doet dat vanwege de vergiftiging van Gert Arts. Hij had per ongeluk veel te veel van de pitten gegeten en kwam daardoor op de intensive care terecht, hij overleefde het ternauwernood.

De 74-jarige Gert deed gisteren zijn verhaal bij RTL Nieuws. "We betreuren de situatie", zegt de woordvoerder van Erica Kruiderijen. "We vinden het vervelend voor deze meneer. We hebben de producten uit de schappen gehaald, in alle 11 winkels. We gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is. We hebben er nooit eerder gevallen mee gehad."

ZIE OOK: Gert (74) bijna dood na eten abrikozenpitten: 'Het is puur vergif'

Waarschuwing niet gezien

De 74-jarige Gert had de pitten gekocht bij een vestiging van Erica bij station Eindhoven. Hij had trek en wilde snel iets eten. In de winkel zag hij de abrikozenpitten liggen naast de andere nootjes en wilde ze wel eens proberen. De waarschuwing dat hij er maximaal vijf moest nemen, had hij niet gezien. Gert had er geen moment aan gedacht dat de pitten niet bestemd waren als snack. Na het eten ervan werd hij onwel en moest hij naar het ziekenhuis.

In de pitten zit cyanide, een zeer sterk gif. Sommige mensen eten de pitten omdat ze denken dat het kanker kan voorkomen en zelfs genezen. Maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor, meldt onder meer het Voedingscentrum. De toen nog VWA adviseerde in 2007 al om de etikettering en de hoeveelheid aan te passen vanwege de giftigheid van de pitten.

Abrikozenpitten werden Gert bijna fataal

Gert Arts kocht een zakje abrikozenpitten. Op het pakje stond dat je daar niet meer dan 5 van moet eten. Hij at het zakje half leeg, en was bijna dood.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore