Nederland

Binnen één maand 80 meldingen misbruik bij Jehovah's Getuigen

28 december 2017 11:30 Aangepast: 28 december 2017 12:50
Archieffoto.

Bij een meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap van de Jehovah's Getuigen zijn binnen een maand tijd al tachtig meldingen binnengekomen.

Eén van de oprichters van het meldpunt, Frank Huiting, bevestigt berichtgeving hierover in dagblad Trouw. De Stichting Reclaimed Voices, zoals de organisatie heet, krijgt signalen dat er mogelijk honderden gevallen van misbruik zijn, maar kan dat nog niet hard maken.

Ervaringen uit jeugd

De stichting bestaat nu ruim een maand. In die periode kwamen vijftig verhalen binnen van mensen die misbruikt zijn binnen de geloofsgemeenschap. Nog eens dertig meldingen kwamen binnen via Trouw, dat de afgelopen maanden berichtte over de kwestie. 

De meldingen zijn vooral afkomstig van mensen die nu volwassen zijn, maar vertellen over ervaringen uit hun jeugd. Veelal hebben zij ook al afscheid genomen van de geloofsgemeenschap. "Voor hen is de drempel lager om melding te doen van hetgeen ze is overkomen", zegt Huiting.

'Hoge sociale druk'

Een van de doelen van de stichting is om misstanden met kindermisbruik binnen de Jehovah's Getuigen aan de kaak te stellen. Volgens Huiting komt misbruik binnen de gemeenschap vaker voor dan gemiddeld in de maatschappij als gevolg van 'hogere risicofactoren, zoals een sterke hiërarchie en hoge sociale druk'.

Het hoofdbestuur van de Jehovah's Getuigen gaat nu niet goed om met meldingen van misstanden, vindt hij. ,,Zaken worden intern opgelost. Veel blijft verzwegen. Eventuele sancties leggen ze zelf op, maar openbaar maken ze zaken nooit. Dit verhoogt de kans dat een pedofiel actief kan blijven."

Onderzoek binnen gemeenschap

De artikelen in Trouw waren voor minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming aanleiding om de Jehovah's Getuigen op te roepen intern onderzoek te doen naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap, net zoals de katholieke kerk dat eerder heeft gedaan. Hij deed dat in een Kamerbrief op 12 december. Of dat er ook komt, kon een woordvoerder van de gemeenschap onlangs nog niet zeggen. Tegen Trouw zei hij op 15 december dat er maatregelen zijn getroffen, zoals het beter monitoren en volgen van daders.

De Stichting Reclaimed Voices, die slachtoffers bijstaat met advies en hulp, spreekt op 26 januari over de kwestie met de bewindsman.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore