Ga naar de inhoud
'Heel motiverend'

Een nieuwe baan, stoppen met roken én 16 kilo kwijt: Maickel maakte al zijn voornemens waar

Maickel van Heeswijk Beeld © Privéfoto

Goede voornemens, wie houdt ze langer dan een paar weken vol? Het overgrote deel van de Nederlanders haakt al snel weer af. Maickel is een uitzondering: hij maakte niet één, maar drie goede voornemens waar. "Ik ben trots en verbaasd."

Het eerste voornemen had bedrijfsleider Maickel (38) sneller waargemaakt dan verwacht. Eind vorig jaar begon hij na te denken over een nieuwe baan. Het werk dat hij deed, vond hij niet zo leuk meer, maar hij had wel een vast contract. "Ik besloot voor mezelf dat dat vaste contract niets waard is als je het niet naar je zin hebt. Toen ben ik verder gaan kijken, en dat ging razendsnel. Al half januari had ik een nieuwe baan. Dat het zo makkelijk ging, was ook heel motiverend om mijn leven verder te veranderen."

Stoppen met roken

Andere voornemens die hij had, waren afvallen en stoppen met roken. Vooral dat laatste vond hij eng, omdat hij bang was dat hij daardoor juist zou aankomen. "Ik heb ooit 150 kilo gewogen. Lang geleden lukte het mij eens om 50 kilo af te vallen. Het idee om ooit weer zo dik te worden, was een hel." 

ZIE OOK: Goede voornemens: zo houd je ze vol

Maickel besloot beide voornemens tegelijk aan te pakken. "Ik rookte 1,5 pakje per dag. Daar stopte ik cold turkey mee. Tegelijkertijd pakte ik mijn eetpatroon aan. Ik ging weer normale porties eten in plaats van de grotere porties die ik door de tijd heen was gaan eten, at geen chocoladerepen meer, dat soort dingen. Dat ging verbazingwekkend goed. De eerste week ging ik van 108,2 naar 107,5 kilo. Daar word je gemotiveerd en enthousiast van. Voor ik het wist, woog ik 92 kilo."

Miniatuurvoorbeeld

Links Maickel toen hij 108 kilo woog, rechts toen hij 93 kilo woog.

Je kunt het wel

"Het vereist heel veel discipline", blikt hij terug. "Niet zeggen dat je het niet kan, je kunt het wel, maar je moet het doen. Je weet: als je stopt met roken dan is het vier dagen een hel. De tweede dag schreeuwde ik alles bij elkaar. Maar de derde dag dacht ik: verrek, het wordt makkelijker. En de vierde en vijfde dag rook ik dat andere rokers stinken en besefte ik dat ik ook zo stonk. Na een week dacht ik al: ik mis meer de gewoonte dan de sigaret zelf. Ik at suikervrije snoepjes als ik zin had in een sigaret, dat werkte voor mij heel goed."

Voor Maickel was de manier waarop in Nederland wordt omgegaan met rokers een reden om te stoppen. "Ik had soms stress of ik ergens wel kon roken, dat werkte echt mee bij mijn beslissing om te stoppen. Ik voelde me ook lullig als ik er een opstak. En ik ergerde me aan anderen die dat deden, bijvoorbeeld in een rij bij de Efteling. Dan dacht ik, waarom doe je dat met al die mensen in de buurt? Daarnaast kost het ook nog eens klauwen met geld, omgerekend betaalde ik 9 euro per dag aan sigaretten. Daar kan je heel goed van op vakantie."

Moeder overleden

Wat zorgde ervoor dat Maickel het wel volhield? "De discipline", zegt hij. "Maar ook dat mijn moeder in december vorig jaar is overleden. Toen kon het voor mijn gevoel niet moeilijker worden. Ik dacht: als ik dat aankan, dan kan ik dit ook." Mensen om hem heen vroegen zich af of hij niet te veel hooi op zijn vork nam, zo kort na het overlijden van zijn moeder. "Zo voelde dat voor mij niet. Ik dacht, waarom zou ik bijvoorbeeld over een half jaar stoppen met roken? Als je iets wil, dan moet je het gelijk doen."

Terugblikkend op wat hij afgelopen jaar allemaal bereikt heeft, is Maickel verbaasd en trots. "Ik moest nu allemaal nieuwe truien kopen voor de winter, en dan ga je van XXL naar L en soms zelfs naar M. Dan sta ik echt te glunderen in de paskamer. Dat is zo gaaf, daardoor blijf ik ook gemotiveerd. Maar ik ben ook verbaasd. Ik was echt een verstokte roker, maar na al die jaren heb ik het geflikt om ermee te stoppen."

Voornemen voor 2018

Heeft hij nog goede voornemens voor het komende jaar? Lachend: "Miljonair worden? Nee, ik vrees niet dat dat gaat lukken. Mijn belangrijkste voornemen is om alles wat ik afgelopen jaar in gang heb gezet, vol te houden. Vooral het lijnen. Ik ben nog wel bang dat er een moment komt waarop ik denk: fuck it, en toch alles weer eet."

Maickel reageerde op een oproep op onze Facebookpagina, waarin wij vroegen wie goede voornemens van vorig jaar heeft waargemaakt: