Oud en nieuw

Ronald en Rens zijn vuurwerkfanaten: 'Ik heb weleens 8000 euro uitgegeven'

27 december 2017 13:55 Aangepast: 27 december 2017 18:30
Vuurwerkfanaten Ronald van der Jagt (links) en Rens Kok (rechts)

Vuurwerkfanaten Rens Kok (19) en Ronald van der Jagt (35) geven elk jaar honderden en soms wel duizenden euro's uit aan vuurwerk. "Mijn record staat op 8000 euro. Wel met een vriend", zegt Rens. De vuurwerkfans schamen zich er niet voor. "Waarom zouden we? We werken er hard voor."

Voor Rens uit Anna Paulowna en Ronald uit Aalsmeer zijn de mooiste dagen van het jaar aangebroken. Morgen gaan ze hun vuurwerk ophalen en over vier dagen mogen ze los. Een dag waar beide mannen het hele jaar naar uitkijken.

Bestellijsten

Rens heeft voor dit jaar een bestellijst ingevuld. De bestelling staat nu op 1300 euro. "Valt nog mee", vertelt hij. Voor Ronald geen ellenlange bestellijst. Hij koopt zijn vuurwerk bij de Amsterdamse vuurwerkspeciaalzaak De Rivierenbuurt. "Ik sta morgen als eerste op de stoep en dan bestel ik alles wat ik wil hebben. En als er iets niet is, dan zorgen de eigenaren wel dat ik het krijg. Prima service daar." 

Ronald verwacht rond de 1500 euro uit te geven. "En maximaal 3000 euro."

Idolaat

De 19-jarige Rens noemt zichzelf een pyrofan. Waarom hij zo idolaat is van vuurwerk? "Het is lastig om uit te leggen. Maar het aansteken, de spanning wat er uitkomt en de reactie van andere mensen; ik vind het gewoon super." Ronald heeft de liefde voor vuurwerk al van jongs af aan. "Vroeger werd er bij ons in de straat heel veel afgestoken. Iedereen legde wat geld in. Fantastisch vond ik het. Sindsdien heb ik die gekte." 

Beide vuurwerkliefhebbers kochten weleens illegaal. Maar nu is alles legaal, zegt Rens stellig. Dat geldt ook voor Ronald. 

Ze werken er allebei hard voor, benadrukken ze. Rens werkt in een garage. "Ik verdien het allemaal zelf." Ronald is ondernemer. Zijn budget is afhankelijk van het jaar dat hij heeft gedraaid. "Op zich was dit een prima jaar."

Drukte door Nederlanders bij Belgische vuurwerkwinkels

In Nederland mag je nog geen vuurwerk kopen, maar in België is het al druk bij de vuurwerkwinkels. Opvallend: bijna alle klanten zijn Nederlands

Gek geworden

Ze snappen wel dat mensen het idioot vinden dat ze duizenden euro's uitgeven. Zoals Rens' eigen moeder. "Die zegt recht in mijn gezicht dat ik gek ben. Dat mag ze vinden hoor." Aan de andere kant: "Andere mensen kopen een dure auto die ze niet nodig hebben. En mijn zus houdt van paarden en koopt van die hele dure zadels. Dat moet iedereen toch lekker zelf weten?"

Ronald heeft een gezin. Zijn vrouw klaagt er niet over. "Ze knijpt een oogje toe. Ik heb verder ook geen dure hobby's." En Ronald laat nooit precies weten hoeveel hij kwijt is aan de kassa. "Mijn vriendin gunt het me ook. En de kinderen van 3 en 5 vinden het steeds leuker."

Gewoon normaal doen

De twee vuurwerkfanaten volgen de discussies rond het vuurwerk op de voet. Beiden vinden een verbod geen goed idee. "Dan gaan mensen het alleen maar op een illegale manier kopen", zegt Rens.

Ronald besluit: "In al die jaren dat ik heb afgestoken is er nog nooit iets gebeurd. Je moet gewoon normaal doen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Binnen 12 uur 2500 klachten over vuurwerk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore