Nederland

Druk op Eurlings opgevoerd na uitspraken over mishandeling

23 december 2017 15:14 Aangepast: 23 december 2017 18:44
Beeld © ANP

De atletencommissie van NOC*NSF heeft een brief gestuurd aan Camiel Eurlings, die in opspraak is geraakt door vermeende mishandeling van zijn vriendin. De commissie eist meer openheid van zaken, zegt oud-atleet Chiel Warners tegen RTL Nieuws. "Wat hij nu heeft gezegd, vinden wij niet voldoende."

De commissie onder leiding van Warners bestaat uit twaalf sporters die de belangen van atleten in Nederland vertegenwoordigen. Ze reageren op een persverklaring van IOC-lid Eurlings van donderdag. 

De oud-minister liet donderdag via zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten dat er in de media ten onrechte een beeld is ontstaan dat er een zware mishandeling heeft plaatsgevonden. Het ging volgens hem om een eenvoudige mishandeling, zonder blijvend letsel. 

Transparantie en openheid

"Het antwoord waarmee Camiel Eurlings is gekomen is voor ons niet voldoende", zegt Warners. "Hij moet transparantie en openheid van zaken geven. Dat hebben we in de brief meegedeeld." Een deadline is er niet, maar Warners wil namens de atletencommissie snel antwoord. "Afhankelijk van het antwoord komen we met een advies wat we willen. Daar ga ik nu nog niet op vooruit lopen. Bovendien is dat niet alleen aan de atletencommissie alleen."

Het IOC-lid trof eerder dit jaar een schikking. Zijn ex-vriendin had eind 2015 aangifte had gedaan tegen Eurlings van mishandeling. De zaak werd buiten de rechter om afgehandeld. Enkele bestuursleden van NOC*NSF zouden destijds Eurlings hebben gevraagd zijn functie neer te leggen. De voormalig minister, die als IOC-lid automatisch ook tot het bestuur van de Nederlandse sportkoepel behoort, wees dat af.

Politici roeren zich

De Volkskrant meldde deze week dat Eurlings opnieuw is benaderd door bestuursleden van NOC*NSF om duidelijkheid te scheppen

Enkele politici zeiden vandaag in het AD Eurlings door zijn gedrag ongeschikt te vinden als vertegenwoordiger van de Nederlandse sport.

Meer op rtlnieuws.nl:
NOCNSF: Eurlings moet schoon schip maken over mishandeling vriendin

`