Nederland

Wil blijft met kerst thuis om huis te bewaken: 'Na 2 inbraken neem ik geen risico'

23 december 2017 13:01 Aangepast: 23 december 2017 22:46
Wil blijft thuis met de kerst.

Wil Pietersma (77) piekert er niet over: na twee inbraken tijdens deze donkere dagen voor kerst blijft ze thuis. "In deze periode slaan de meeste inbrekers toe. Ik heb mijn lesje wel geleerd. Ik ben niet bang voor de inbrekers."

Wil heeft heel wat van de wereld gezien. Ze woonde jaren in Zuid-Afrika en Amerika. Nog nooit werd er bij haar ingebroken. "Ik vind het heel gek dat ik juist in een land als Nederland al twee keer slachtoffer ben geworden van een inbraak", vertelt ze tegen RTL Nieuws. "En daarnaast hebben ze nog twee keer geprobeerd om binnen te komen, maar dat is gelukkig niet gelukt."

Allebei de inbraken waren in de donkere dagen voor Kerst. Daarom is Wil vastberaden: ze blijft dit jaar thuis. "Je bent toch een beetje bang dat ze weer komen. Ik neem geen enkel risico. Dit jaar vier ik kerst thuis."

Sieraden meegenomen

Uit politiecijfers blijkt dat de meeste inbraken plaatsvinden op Tweede Kerstdag en Nieuwsjaarsdag. Gemiddeld zijn er 154 inbraken per dag. Op 1 januari ligt dat aantal met 478 inbraken ruim drie keer zo hoog. Op Tweede Kerstdag vorig jaar waren het er 370. Op Eerste Kerstdag vorig jaar 298. Ook in de periode rond kerst zijn er gemiddeld gezien meer inbraken. 

De eerste inbraak bij Wil was in 2002, eind november. Ze woonde net weer in Nederland. "Mijn zoon zat boven muziek te luisteren op zijn kamer met oordopjes in. Ik was even boodschappen doen." In de tussentijd werd Wils huis leeggehaald. "Gewoon op klaarlichte dag hè. Hoe brutaal en asociaal." De dieven waren via een raam van de achterdeur binnengekomen. "Ze hebben goud meegenomen, dierbare sieraden. En heel gek, een doos met eieren."

Laatjes stonden open

Vijf jaar geleden stonden ze weer binnen. Dit keer waren de dieven 's avonds binnengekomen terwijl Wil op visite was. "Ik kwam die bewuste avond rond 22:00 uur thuis. Ik zag allerlei kussens op de grond liggen. Toen ik naar boven liep, stonden er allerlei laatjes open. Ze waren weer binnengekomen."

Ze deed tot twee keer toe aangifte, maar de dieven werden nooit gepakt. Hoe het kan dat de dieven het op haar hebben gemunt? "Als ik dat eens zou weten? Maar volgens de politie omdat ik in een hoekhuis woon met daarachter een soort parkje. Ze kunnen bij mij dus gemakkelijk wegkomen."

Niet bang, wel kwaad

Bang is ze nooit geweest. Wél kwaad. "Ik kon het in het begin ook niet geloven: hoe durf je een huis van een ander binnen te gaan en aan spullen van een ander te zitten? Dat maakt me ontzettend boos."

Sindsdien heeft ze maatregelen getroffen. Onder haar bed ligt een honkbalknuppel. Als ze weer een keer binnenstaan, heeft ze al een plan in haar hoofd. "Dan loop ik met mijn knuppel naar beneden. laat ik mijn portemonnee zien met 10 euro en zeg dan: 'Dit is alles wat ik heb.' En dan gedraag ik me heel onnozel. Ik hoop dat ze van me schrikken en zo hard als ze kunnen wegrennen."

Meer op rtlnieuws.nl
Inbrekers slaan jongetje (11) in hun gezicht

 

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede