Nederland

Moslimjongeren delen rozen uit: 'We willen de wereld laten zien dat het echt kan samen'

22 december 2017 15:55 Aangepast: 22 december 2017 16:24
Mujtaba Al-Hadi tijdens eerdere rozenactie. Beeld © Screenshot YouTube

Het winkelend publiek een fijne kerst wensen en een glimlach bezorgen, dat is het doel van een groep moslimjongeren. Morgenmiddag delen ze 500 rozen uit in Dordrecht. "We willen saamhorigheid tussen Nederlanders creëren."

"Wij vinden de gedachte achter kerst, die van liefde, saamhoorigheid en het bijeenkomen, geweldig",  zegt Mujtaba Al-Hadi (25), lid van de Alhalbait Jongeren Organisatie (AJO), die de actie organiseert. "In alle culturen wordt er veel waarde gehecht aan het samenkomen met elkaar. Daarnaast zijn er in de islam veel dezelfde normen en waarden die dit ook aanbevelen."

Met de actie hoopt AJO een brug tussen verschillende culturen te slaan. "We willen aan de wereld laten zien dat het echt kan samen", zegt Mujtaba. "Je hebt er alleen de juiste mensen met de juiste intenties voor nodig."

Huiverig

"Veel mensen zijn onbekend met de islam, waardoor ze er huiverig voor zijn", vervolgt hij. "We lezen en zien allemaal het nieuws en weten wat de beeldvorming is. Maar in alles wat IS doet, is de islam 180 graden anders. De islam gaat juist over liefde."

Die liefde wil de club jongeren met rozen overbrengen. Aan de bloemen zijn uitspraken van profeet Mohammed gehangen, zoals 'glimlachen is een vorm van liefdadigheid' en 'dankbaarheid is het sieraad van rijkdom, terwijl geduld het sieraad voor beproeving is'.

Miniatuurvoorbeeld

Liefde

Het is niet voor het eerst dat de jongerenorganisatie rozen uitdeelt. Ze deden het al eerder in Rotterdam en Den Haag. "De reacties zijn over het algemeen heel positief", vertelt Mujtaba. "Het is tof om met heel uiteenlopende mensen gesprekken aan te knopen. Het levert vaak goede conversaties op met veel liefde en compassie onderling. We hebben nog nooit een boze blik gekregen."

Wat veel mensen niet weten, is dat er in de islam ook in Jezus Christus wordt geloofd, vertelt Mujtaba, die net is afgestudeerd aan de opleiding farmacie en nu als apotheker werkt. "We geloven in alle profeten, ook in Jezus. Het enige verschil met het christelijke geloof is dat wij denken dat hij een belangrijke boodschapper van God was, in plaats van zijn zoon." 

Video van een eerdere actie van AJO:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore