Nederland

Politie pakt phishing-duo op dat miljoenen zou hebben buitgemaakt

22 december 2017 12:39 Aangepast: 22 december 2017 13:20
Beeld © iStock

De Nederlandse politie heeft een 23-jarige man uit Amsterdam en een 27-jarige vrouw uit Almere opgepakt die worden verdacht van het buitmaken van miljoenen euro's met phishing.

De verdachten maken volgens de politie onderdeel uit van een 'landelijk opererende criminele organisatie' die vermoedelijk miljoenen buitmaakten bij tientallen, mogelijk honderden, slachtoffers.

Phishing

Het onderzoek begon begin dit jaar na aangifte van een Zeeuws bedrijf dat voor 215.000 euro was gedupeerd. De eigenaar van dit bedrijf had gereageerd op een ontvangen e-mail die afkomstig leek te zijn van de bank. Het bleek een phishing-mail te zijn die hen naar een nepwebsite van zijn bank stuurde.

De gedupeerden vulden op deze website hun bankgegevens en pincodes in, waarna er een nieuwe bankpas werd aangevraagd. De verdachten hebben volgens de politie de bankpas uit de brievenbus gehengeld, waarna er bestellingen bij webshops en overboekingen naar katvangers werden gedaan. Katvangers zijn mensen die door criminelen worden ingezet om gestolen geld te pinnen.

Katvangers

Naast de twee hoofdverdachten zijn er ook acht mogelijke katvangers aangehouden. Deze mensen (tussen de 17 en 30 jaar) zijn afkomstig uit Rotterdam, Rijswijk, Den Haag, Amsterdam en Gouda. Ook zouden sommigen nieuwe pinpassen uit de brievenbus van slachtoffers hebben gehengeld.

`