Nederland

Kerstdagen worden grauw, nat en warm: 'Eerder herfst dan winter'

22 december 2017 07:23 Aangepast: 22 december 2017 14:57
Een regenachtige kerst. Beeld © ANP

Zo warm als de afgelopen twee jaar wordt het komende kerstdagen niet, maar je hoeft komende dagen ook niet te rekenen op een sneeuwballengevecht. De middagtemperaturen schommelen deze kerst zo rond de 9 graden.

Dat komt doordat er de komende dagen meer zachte lucht richting Nederland komt. Eerste Kerstdag is het bewolkt, maar overwegend droog. Op Tweede Kerstdag komt de zon even tevoorschijn, maar is er ook kans op regenbuien. De wind trekt aan en is matig tot hard.

Gisteren is officieel de winter begonnen. Maar in tegenstelling tot twee weken geleden voelt het eerder aan als herfst. "Deze decembermaand hebben we nog weinig zon gezien", zegt Nicolien Kroon van Buienrader. "40 procent minder dan normaal."

Harde wind

De komende dagen verandert er weinig aan dat weerbeeld, al gaat het iets harder waaien. Hierdoor neemt de kans op mist af, maar blijft het bewolkt en zacht.

Een witte kerst zit er in Nederland dus ook dit jaar niet in. Om witte kerst te mogen heten, moet er op zowel Eerste als Tweede Kerstdag bij weerstation De Bilt een gesloten sneeuwdek zijn gemeten. De laatste keer dat dit gebeurde was zeven jaar geleden, in 2010.

In Nederland hebben we zelden een witte kerst:

Dat is de schuld van de Noordzee, legt weervrouw Jennifer Faber uit.

Vandaag is het bewolkt, grijs, miezerig en mistig en wordt het maximaal 10 graden. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`