Nederland

'Drugs, drank en prostituees in kazerne Schaarsbergen'

21 december 2017 05:38 Aangepast: 21 december 2017 07:02
De kazerne in Schaarsbergen. Beeld © ANP

De misstanden bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn nog een stuk erger dan werd gedacht. Eerder werd al gemeld dat er mannen mishandeld en verkracht werden, nu blijkt dat militairen ook drank en drugs in de kazerne gebruikten en prostituees lieten komen.

Dat meldt de Volkskrant op basis van een rapport uit 2015 van het ministerie van Defensie. Ook werd er bij de Luchtmobiele Brigade voor een flink bedrag aan spullen gestolen en vernield.

Pesten en buitensluiten

Er was volgens het rapport een hoog risico op pesten, buitensluiten en ongewenst seksueel gedrag. Drie soldaten verlieten in 2014 de kazerne nadat zij slachtoffer waren geworden van pesterijen. Eén van hen zei: "Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant moet daarom lachen, dan weet je het gewoon niet meer."

De Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten destijds. Sommige klachten konden niet worden bewezen, andere wel. Het 'vinger in de kont'-incident werd wel bewezen: twee soldaten moesten tijdens een oefening op de hei hun broek naar beneden doen terwijl een andere militair met een latex handschoen een vinger bij hen naar binnen zou brengen. Een filmpje daarvan werd als bewijs ingediend.

Maatregelen

Generaal Ron Smits van de Luchtmobiele Brigade zegt dat er maatregelen zijn genomen naar aanleiding van het rapport, maar dat is volgens de militaire vakbonden VBM en AFMP niet het geval. "Er is nog altijd iets structureel mis", zegt de voorzitter van VBM Jean Debie. Volgens hem zijn er in 2016 en 2017 ook al meerdere meldingen binnengekomen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Oud-militairen opgepakt voor ontgroeningsritueel Luchtmobiele Brigade

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore