Nederland

Meer ongelukken door drank met oud en nieuw: 'Voor ons zijn feestdagen niet gezellig'

21 december 2017 03:27 Aangepast: 21 december 2017 08:28
Archieffoto. Beeld © iStock

Een paar wijntjes moeten kunnen, lijken veel Nederlanders nog steeds te denken rond de feestdagen. In de weekenden rond kerst en oud en nieuw is er een flinke stijging in het aantal verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is.

Dat blijkt uit een analyse van onder andere de politie en het Verbond van Verzekeraars. Zij keken naar gegevens van 2014 tot en met 2016 van incidenten die plaatsvonden in de zeven weekenden voor kerst, tot en met vier weekenden na 1 januari. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • Het aantal alcoholongevallen tijdens de jaarwisseling ligt 29 procent hoger dan op een gemiddelde weekenddag. Dat komt neer op gemiddeld 45 ongevallen op 31 december, en nog eens 45 op 1 januari.
  • Gemiddeld vallen op beide dagen in totaal 30 'alcoholslachtoffers' in het verkeer. Dat zijn zowel doden als (ernstig) gewonden. 
  • Ook in het weekend vóór kerst kruipen meer automobilisten met een slok op achter het stuur: het percentage ongelukken met alcohol ligt dan 21 procent hoger. 

's Ochtends na het stappen

De meeste ongevallen rond kerst gebeurden aan het begin van de nacht, iets na twaalf uur 's nachts. Tijdens oud en nieuw gebeurden de meeste alcoholgerelateerde verkeersongelukken 's ochtends vroeg, tussen 4.00 en 9.00 uur.

Doodgereden door dronken automobilist
Miniatuurvoorbeeld

"Ze zou gewoon gezellig nieuwjaar gaan vieren met vriendinnen", vertelt Marjon Schuurmans uit Geffen aan RTL Nieuws. Haar dochter Anouk fietste tijdens de vorige nieuwjaarsnacht naar een feestje, toen ze werd aangereden door een dronken automobilist. Ze overleed in het ziekenhuis. "Voor ons zijn de feestdagen niet gezellig."

Lees hier het hele verhaal

De meeste alcoholongevallen zijn eenzijdige aanrijdingen waarbij geen andere voertuigen of voetgangers bij betrokken waren. 

Opvallend is dat bij alle ongelukken waarbij drank in het spel was, mannen veel vaker als schuldige zijn betrokken dan vrouwen (81 om 19 procent). De politie en verzekeraars roepen iedereen die nog moet rijden op om rondom de feestdagen de drank te laten staan.

Het aantal verkeersdoden in Nederland is de laatste jaren aan het stijgen. In de afgelopen drieënhalf jaar overleden in Nederland meer dan 2000 mensen als gevolg van een verkeersongeval. In 2016 vielen 629 verkeersdoden. Tot 2015 leek dit aantal juist te dalen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore