Nederland

'Echtpaar dat na 73 jaar uit elkaar moet, is verdrietig en herkenbaar tegelijk'

20 december 2017 17:45 Aangepast: 21 december 2017 11:51
Het Canadese echtpaar Herbert (91) en Audrey Goodine (89).

Het bericht over het Canadese echtpaar dat na 73 jaar noodgedwongen uit elkaar moet, raakt veel mensen. "Omdat het zo herkenbaar is." Verpleegkundigen en de ouderenorganistie ANBO benadrukken: "Echtparen kunnen in ons land nooit worden verplicht om apart te gaan wonen." Maar ze geven ook toe: in de praktijk gaat het soms anders.

Op de Facebookpagina van RTL Nieuws reageerden veel mensen op het bericht van het Canadese echtpaar Herbert (91) en Audrey Goodine (89). Na 73 jaar werd het stel uit Canada van elkaar gescheiden. Daardoor kunnen ze niet samen kerst vieren. Voor veel mensen klonk het herkenbaar. Jeanet uit het Groningse Stadskanaal was geraakt door het verhaal.

Ook al speelt het verhaal zich helemaal in Canada af, het voelt heel dichtbij, vindt Jeanet. "Ik heb iets soortgelijks meegemaakt", zegt de Groningse. "Mijn moeder moest ook uit huis vanwege reuma en hartproblemen." Achteraf vindt Jeanet dat ze er weinig over had te zeggen. "Het werd eigenlijk voor ons besloten. Ik had niet het gevoel dat we er iets tegen konden inbrengen. Dit was het beste, ook om mijn vader van 88 jaar te ontlasten."

Maar zo voelde het niet, vervolgt Jeanet. "Mijn moeder kwam 30 kilometer verderop te wonen. Ik moest met mijn vader met de bus om haar te bezoeken. Elke dag maakten we die rit van een uur heen en weer een uur terug. Een taxi kostte 45 euro en dat kregen we niet vergoed. Dat was dus geen optie."

Miniatuurvoorbeeld

Het Canadese stel

Wettelijk verboden

Liane den Haan van Ouderenbond ANBO benadrukt dat het in Nederland nooit zo kan zijn dat echtparen verplicht worden om uit elkaar te gaan. "Dat is simpelweg bij wet verboden. (artikel 3.1.2, red)" Dus als de andere gezonde partner meewil naar het verpleeghuis, moet die situatie worden gecreëerd. Den Haan vervolgt: Zo kan er bijvoorbeeld een extra bed worden bijgezet. Of het verpleeghuis regelt andere voorzieningen." En als er geen plek is in het verpleeghuis voor de gezonde partner? "Dan moet er gezocht worden naar andere oplossingen. Maar een echtpaar mag nooit noodgedwongen uit elkaar worden gehaald."

Of dat in de praktijk ook altijd gebeurt? "Nee", geeft Den Haan toe. "We krijgen genoeg meldingen van kinderen die ons meedelen dat verpleeghuizen hier niet aan meewerken en de gezonde partner weigeren."

De ANBO ziet dat in verreweg de meeste gevallen de gezonde partner thuis blijft wonen. "Wij adviseren dat ook als een mogelijkheid. Je kunt dan als gezonde partner in je eigen omgeving blijven wonen en ook weer energie op doen en tot jezelf komen." Volgens Den Haan is er vaak weinig kennis bij zowel ouder als kinderen over de mogelijkheden. "Zo kunnen mensen er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen en  te kiezen voor een uitgebreid zorgpakket. Het zogenoemde Volledig Pakket Thuis."

Thumbnail

Een oude vrouw in een verpleeghuis.

Altijd in goed overleg

Cynthia Jagt werkt al zeven jaar in een verpleeghuis in Emmen. "'Als iemand bij ons komt wonen, voeren we allerlei gesprekken. Met de oudere en met de familie. Mensen worden echt niet zomaar hier neergezet. Dat gaat in goed overleg met de familie en de instelling."

"Denk niet dat wij als verzorgers het makkelijk vinden om te zeggen dat iemand niet meer terug naar huis kan. Soms moeten mensen die nog thuis wonen een uur wachten totdat ze naar de wc kunnen worden gebracht door een wijkverpleegkundige. Dat is ook onmenselijk", zegt Cynthia.

Cynthia ziet niet vaak dat de gezonde partner ook in het verpleeghuis intrekt. "We hebben daar ook niet zomaar plek voor. Je ziet dat ook steeds minder dan een paar jaar geleden. Wat je wel vaker ziet, is dat een echtpaar naast elkaar een kamer krijgt. Maar dan krijgen ze ook allebei de zorg." 

Zou niet moeten kunnen

Overigens ziet Cynthia vooral dat er zorgen leven over de ouder die thuis blijft wonen én dus nog wel gezond is. "Kinderen zijn bang dat vader of moeder zich niet alleen redt nadat hij of zij alleen thuis is achtergebleven."

Dat is herkenbaar voor Cher Verhulst: "In september heeft mijn schoonmoeder een hersenbloeding gehad. Ze zit sindsdien in een revalidatiecentrum", zegt ze. "De gezondheid van mijn schoonvader is ook niet al te best. Hij moet zich nu thuis alleen redden met drie keer thuiszorg per dag."

Voor Cher voelt het wel alsof haar schoonouders worden gescheiden. "Mijn schoonmoeder staat nu op een wachtlijst om naar een verpleeghuis te gaan. Mijn schoonvader mag niet mee, want die heeft gewone 'planbare zorg' nodig, is ons verteld. Dan trek je dus aan het kortste eind." Het is triest, vindt Cher. "Je hele leven ben je samen en dan word je op zo’n manier gescheiden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Echtpaar moet na 73 jaar noodgedwongen uit elkaar: 'Dit wordt de ergste kerst ooit'

 

 

 

`