Ga naar de inhoud
Nederland

'Eieren met Beter Leven-keurmerk zijn niet diervriendelijk'

Een van de gefilmde stallen. Beeld © Ongehoord

Dierenorganisatie Ongehoord is vandaag naar buiten gekomen met schokkende undercoverbeelden in kippenstallen. De beelden tonen stapels dode en zieke kippen in stallen van 'boeren met een voorbeeldfunctie'. Volgens de organisatie toont dit aan dat diervriendelijke eieren niet bestaan.

Het zijn verschrikkelijke beelden. In negen verschillende pluimveebedrijven filmden vrijwilligers van Ongehoord kaalgeplukte of kreupele kippen, stapels dode leghennen en vogels in staat van ontbinding die vaak nog tussen de levende dieren liggen. 

Zeker drie van de gefilmde bedrijven leveren volgens Dierenbescherming Nederland eieren met een Beter Leven-keurmerk. Ook bij deze bedrijven werden kaalgepikte en dode dieren aangetroffen.

"We hebben beelden geschoten bij boeren die bij de top van Nederland horen en een voorbeeldfunctie hebben", zegt voorzitter Johan Boonstra van Ongehoord. "Het beeld dat deze boeren scheppen, klopt gewoon niet met de realiteit." 

Niet te voorkomen

Dierenbescherming Nederland noemt de beelden verschrikkelijk, maar benadrukt dat dit soort situaties bijna niet te voorkomen is. "Als bedrijf met duizenden kippen is het soms moeilijk om iedere dode en zieke kip meteen op te merken", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal.

"De indruk die door Ongehoord wordt gewekt dat het overal even erg is, willen we wel tegenspreken. Er is duidelijk verschil tussen geen of wel Beter Leven-stallen. Om zo’n Beter Leven-ster te krijgen, moeten boeren echt stappen maken." 

Kippen gaan gewoon dood

Boeren reageren verontwaardigd op de actie en denken dat de beelden slechts bedoeld zijn om pluimveehouders in een kwaad daglicht te stellen. "Er zijn zeker misstanden in de pluimveebranche, maar iedereen doet zijn best", vertelt boerin Jo Nouwen, die een stal in Meerlo heeft.

"Kippen gaan nu eenmaal dood, dat is de natuur. Ze worden vervolgens verzameld in een ton, die een keer per week wordt geleegd." Nouwen denkt dat de actievoerders de tonnen hebben omgekieperd om zo de indruk te wekken dat de dode kippen los in de stallen liggen. 

Stoppen met eieren eten

Volgens Ongehoord bewijzen de beelden dat er geen diervriendelijke manier is om eieren te produceren. "De eierproductie in Nederland ligt te hoog. Een legkip legt 300 eieren per jaar en de stallen zijn overvol. Daardoor ontstaan allerlei welzijnsproblemen."

De enige oplossing is volgens hen om minder of geen eieren meer te eten. De Dierenbescherming noemt dat 'niet realistisch'. "Wij hopen dat we het Beter Leven-keurmerk naar een hoger plan kunnen tillen om zo het leven van de kippen te verbeteren", zegt Nagtegaal.

De gefilmde pluimveebedrijven zullen door de Dierenbescherming nog eens onder de loep worden genomen. "We gaan kijken of er aan de hand van de beelden extra inspecties moeten worden uitgevoerd en of er eventueel maatregelen moeten worden genomen."

Bron: RTL Nieuws