Nederland

Leerlingen uitgesloten voor kerstdiner: 'Kinderen mogen niet de dupe worden'

20 december 2017 12:30 Aangepast: 20 december 2017 13:35
Agnes Oosterboer en Doortje de Kramer organiseren een alternatief kerstdiner.

"Het is not done om kinderen uit te sluiten als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben betaald." Dat zegt de PO-raad naar aanleiding van de kerstrel op een basisschool in Hellevoetsluis. Die verbood enkele kinderen deel te nemen aan het kerstdiner omdat hun ouders niet hadden betaald.

De school draaide het besluit overigens meteen terug na alle commotie. Alle kinderen zijn morgen welkom op het jaarlijkse kerstdiner van de school.

Maar voor sommige ouders komt dat besluit te laat. "Dit had nooit over de rug van kinderen mogen worden gespeeld", vinden boze ouders Amber van Noort en Doortje de Kramer. Uit protest organiseren zij een alternatief kerstdiner dat gratis is.

De commotie ontstond nadat enkele ouders van de openbare basisschool De Wateringe een brief hadden gekregen waarin stond dat hun kinderen niet naar het kerstdiner mochten. Reden: de vrijwillige bijdrage van 50 euro was niet betaald. 'Met pijn in ons hart zijn wij genoodzaakt uw kind niet deel te laten nemen aan het kerstdiner op school', stond er. 

Commotie heeft ons geraakt

Elke Naudts van de overkoepelende stichting Primo waar de school onder valt, wil het eerdere besluit graag toelichten. Het doet haar pijn dat dit zo hoog is opgelopen. "Het innen van de ouderbijdrage wordt voor ons steeds moeilijker. Voor de duidelijkheid: voor 50 euro per jaar kunnen kinderen meedoen aan 20 activiteiten. Het afgelopen jaar is er veel tijd besteed aan deze problematiek en heeft de school samen met alle betrokkenen getracht hier zo goed mogelijk mee om te gaan."

Naudts vervolgt: "Ouders zijn daarover vaak en zorgvuldig geïnformeerd. Ook zijn de hulpmogelijkheden die de gemeente en de stichting Leergeld bieden als oplossing aangedragen." 

Ze vervolgt: "Dat het zo uit de hand is gelopen, heeft ons erg geraakt." Daarom is besloten het besluit terug te draaien. Naudts: "Het is op geen enkele wijze de bedoeling geweest om kinderen uit te sluiten of om kansongelijkheid in de hand te werken. Na de kerstvakantie gaat het bestuur met alle betrokkenen in gesprek over de vrijwillige ouderbijdrage."

Miniatuurvoorbeeld

De kinderen op basisschool De Wateringe zijn vandaag druk bezig met kerstversieringen.

Nooit mogen gebeuren

Een woordvoerder van de PO-raad, de vereniging van schoolbesturen, vindt dat zo'n brief nooit mag worden verstuurd. "Een kind zou aan alle activiteiten moeten kunnen deelnemen, of de ouderbijdrage nou wel of niet betaald is", zegt een woordvoerder.  "De ouderbijdrage is echt vrijwillig", benadrukt de PO-raad. "Dat het voor sommige ouders als een verplichting voelt, komt wellicht door de manier waarop sommige scholen de boodschap overbrengen."

Moeders Amber en Doortje vinden dat de school te laat tot inkeer is gekomen. "Kinderen mogen niet op zo'n manier de dupe worden", vindt Amber, moeder van twee kinderen. "Als het nu om een schoolreisje zou gaan, maar het gaat nota bene om de viering van het kerstfeest. Dan past het niet om kinderen uit te sluiten."

Het alternatieve kerstdiner is vooral een signaal, zegt Doortje, moeder van drie kinderen. "Mensen uit de wijk hebben geholpen om dit gratis diner mogelijk te maken."

Miniatuurvoorbeeld

De brief die de ouders kregen. 'Met pijn in ons hart genoodzaakt niet deel te nemen aan kerstdiner op school'

Moeite om te betalen

Beide moeders hebben moeite om de vrijwillige bijdrage van 50 euro per kind te betalen. "Ik heb uiteindelijk hulp gekregen van de gemeente", zegt Doortje. "Het lijkt misschien weinig, maar 50 euro is voor een alleenstaande moeder als ik veel geld. Dat hoest ik gewoon niet zomaar op."

Omdat Doortje en Amber wel de bijdrage hadden overgemaakt, mochten hun kinderen wel komen. "Maar vriendjes en vriendinnetjes van onze kinderen werden wel geweigerd omdat hun ouders niet de 50 euro hadden overgemaakt."

Als ouders de bijdrage niet kunnen betalen, zijn er andere manieren waarop scholen het bedrag kunnen innen, zegt de woordvoerder van de PO-raad. Gemeentes betalen in sommige gevallen voor ouders die dat zelf niet kunnen. De PO-raad heeft overigens de indruk dat het op veel basisscholen in Nederland goed gaat. "Scholen zijn erg coulant naar ouders", zegt de woordvoerder.

'Noem het niet vrijwillig'

Amber snapt wel dat de school geld vraagt voor activiteiten. Ze wil graag meedenken aan oplossingen. "Als ouders niet betalen, straf dan de ouder. Niet het kind. Laat ze meehelpen organiseren. Of desnoods de ramen zemen." "En zorg dat je ook maandelijks kunt betalen", suggereert Doortje. "En noem het niet vrijwillig. Want dat is het blijkbaar niet."

Volgens de PO-raad krijgen scholen veel te weinig geld van de overheid om alle kosten voor het onderwijs te dekken. De vrijwillige ouderbijdrage is bedoeld voor extraatjes, waar scholen vaak zelf geen geld voor hebben. De raad wil dat de zogeheten basisbekostiging voor scholen verhoogd wordt, zodat een ouderbijdrage überhaupt niet nodig is en kan worden afgeschaft.

Meer op rtlnieuws.nl
Kinderen geweerd van kerstdiner om niet-betaalde ouderbijdrage

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`