Opmerkelijk

80 jaar oude kreeft van kerstdiner gered: 'Sneu als zo'n beest op een bord zou eindigen'

19 december 2017 18:45 Aangepast: 19 december 2017 21:50
Beeld © Louisiana Lobstershack

Dankzij de gulle gift van Yvonne van Eerden is het leven gered van een gigantische kreeft die voor het goede doel werd geveild door restaurant Louisiana Lobstershack uit Haarlem. De kreeft is naar schatting 80 jaar oud en mag z'n oude dag doorbrengen in het Dolfinarium.

Het was de bedoeling dat de ruim 8 kilo zware kreeft opgegeten zou worden, maar daar stak Van Eerden een stokje voor. De kreeft was haar opgevallen toen ze onlangs zat te eten in het restaurant. "Ik vond het nogal sneu dat zo'n oude kreeft alsnog op een bord zou eindigen. Zeker omdat-ie geveild werd voor het goede doel. Dat voelde toch een beetje cru."

Enthousiast

Ze betaalde maar liefst 400 euro voor de kreeft en belde vervolgens naar het Dolfinarium in Harderwijk. Daar werd meteen heel enthousiast gereageerd, zegt Yvonne. Lachend: "Ja, dat heb ik zelf bedacht. Ik sta er zelf ook van te kijken. Morgen gaat-ie ernaartoe."

Het restaurant zorgt ervoor dat de kreeft veilig bij het Dolfinarium terechtkomt. De eigenaar levert 'm hoogstpersoonlijk af in Harderwijk en maakt er gelijk een dagje van met z'n kinderen. Hij zegt erg blij te zijn met de oplossing. "Want het zou ergens toch wel zonde zijn als deze prachtige kreeft opgegeten zou worden", zegt hij.

Extreem oud

Het Dolfinarium laat aan Omroep Gelderland weten dat 80 jaar voor een kreeft 'extreem oud' is. "We hebben hier wel een aquarium voor", zegt een woordvoerder tegen de omroep. "Eens kijken of hij of zij hier kan wennen."

`