Nederland

Erna (57) mocht zich voor 2500 euro omscholen: 'Ik ben zo trots op mijn diploma'

19 december 2017 11:50 Aangepast: 19 december 2017 12:00
Erna aan de studie; de kat houdt haar vaak gezelschap.

Op haar 57ste besloot Erna Daalman zich te laten omscholen. Ze kon aanspraak maken op een budget van 2500 euro. "Ik ben zo trots op mijn diploma. Ik ben helemaal klaar voor een nieuwe, vaste baan."

Het was wel even wennen. Op je 57ste weer met je neus in de boeken. "Opeens zat ik weer één dag in de week op school, tussen allemaal leuke, jonge mensen", vertelt Erna. "Ik was elke dag uren bezig met mijn huiswerk."

Erna Daalman uit Capelle aan den IJssel werkte jarenlang als administratief medewerker bij verschillende zorgorganisaties. Ze had haar havodiploma op zak, daarna ging ze werken.Toen in 2009 de crisis uitbrak, viel ze van jaarcontract in jaarcontract. "Geen bedrijf wilde me meer een vast contract aanbieden. De economische crisis en het feit dat ik geen diploma had speelden me parten."

Omscholen op kosten van overheid 

Op een dag zat ze bij uitkeringsinstantie UWV. "Een medewerker bood me een omscholingstraject aan." Met overheidsgeld kon Erna een studie volgen en zich laten omscholen. Voor maximaal 2500 euro." Vandaag werd bekend dat  coalitiepartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie 30 miljoen euro vrijmaken voor de omscholing van oudere werklozen. Met het geld moeten zo'n 12.500 werkzoekenden omgeschoold worden voor sectoren waar veel vraag naar personeel is.

Erna koos voor de studie 'commercieel medewerker binnendienst.' "Het is een studie van een jaar. Met verschillende modules, zoals receptioniste, telefoniste en bedrijfsrekenen." Erna vervolgt: "Ik voelde me weer een tienermeisje. Ik had een heel leuke juf, streng maar heel aardig. Mijn kinderen studeren ook nog. Ze hebben me goed geholpen." Want studeren als je wat ouder bent, is niet altijd even makkelijk. "Vooral bedrijfsrekenen vond ik lastig."

Maar de aanhouder wint. Dit weekend kwam het goede nieuws. Erna heeft haar diploma gehaald. "Ik heb nu een mbo-diploma. Administratief medewerker, niveau 3. En ja; ik ben daar heel trots op."

Vervolgstudie

Erna wil nog een vervolgopleiding gaan doen. "Zodat ik als commercieel medewerker binnendienst aan de slag kan." 

Erna heeft nu nog geen vaste baan, maar is druk aan het solliciteren. Ze heeft er alle vertrouwen in dat haar kansen stijgen nu ze een diploma op zak heeft. "Ik wil gebruik gaan maken van mijn administratieve vaardigheden en marketingkennis. Ik ben ervan overtuigd dat ik met dit diploma op zak binnenkort weer een mooie vaste baan heb. Ik ben er helemaal klaar voor."

Meer op rtlnieuws.nl:
Samantha liet zich omscholen: 'Ik wil een bijdrage leveren aan de maatschappij'

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`