Nederland

'Nederlandse economie groeit volgend jaar ook meer dan 3 procent'

18 december 2017 13:19 Aangepast: 18 december 2017 14:20
Beeld © ANP

Niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar groeit de Nederlandse economie met meer dan 3 procent. Dat voorspelt De Nederlandsche bank (DNB).

In 2017 laat de groei volgens DNB een piek van 3,3 procent zien, dat is de sterkste groei in tien jaar. Voor komend jaar verwacht de bank een groeipercentage van 3,1 procent en in 2019 een kleine afzwakking naar een plus van 2,3 procent.

"We gaan van economisch herstel naar economische expansie'', constateert DNB-directeur Job Swank. De economie doet het goed vanwege de aantrekkende wereldhandel, toenemende uitgaven van consumenten en de aantrekkende huizenmarkt. De extra uitgaven van de overheid, die zijn aangekondigd in het regeerakkoord, doen daar volgens Swank 'nog een schepje bovenop'.

Werkloosheid omlaag

De werkloosheid daalt naar verwachting ook verder, van 4,9 procent nu naar 3,5 procent in 2019. DNB ziet nog wel ruimte voor een verhoging van de lonen in sectoren als de horeca en de handel. 

De inflatie blijft voorlopig gematigd, pas in 2019 neemt de prijsstijging van producten weer toe, naar 2,3 procent. Dat komt vooral door de geplande verhogingen van de energiebelastingen en het lage btw-tarief. Van buitenaf vormt een eventuele 'harde' brexit nog wel een risico, die Nederland groei kan kosten.

Optimistischer dan andere banken

DNB is met deze prognose een stuk optimistischer dan bij de vorige raming in juni. Ook vergeleken met de voorspellingen van ABN Amro, ING en Rabobank is de centrale bank erg optimistisch. Zij voorzien dat de economie met minder dan 3 procent groeit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore