Nederland

Partydrug 'xtc-light' minder gebruikt na waarschuwing en verbod

18 december 2017 10:22 Aangepast: 18 december 2017 10:48
Drugs zijn populair bij feestgangers. Beeld © EPA

De populariteit van de partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA), ook wel bekend als xtc-light, is gedaald. Een waarschuwingscampagne en een verbod hebben geholpen. Zo'n 30 procent van de jongeren die het middel gebruikten, zegt te zijn gestopt.

Dat concluderen het Trimbos-instituut en het Bonger-instituut in een gezamenlijk onderzoek. Nog eens 29 procent van de jongeren die het middel gebruikten, neemt nu kleinere doseringen. 

ZIE OOK: Jovi overleed door vervuilde xtc: 'Twee pilletjes werden hem fataal'

Een kleine groep blijft 4-FA gebruiken ondanks verboden, waarschuwingen en gezondheidsproblemen. Veel gebruikers nemen liever 4-FA dan xtc omdat het middel minder controleverlies veroorzaakt, de effecten minder zichtbaar zijn en de dip daarna minder sterk is. Ook het euforische gevoel en de stimulerende werking zijn belangrijke redenen voor gebruik.

De meeste gebruikers (80 procent) merken ook negatieve effecten. De meest voorkomende klachten zijn slaapproblemen, hoofdpijn en een dip in de dagen na gebruik. Ook hartkloppingen, duizeligheid en hallucinaties komen voor.

Verboden

4-FA staat sinds mei van dit jaar op de lijst van harddrugs. Daarvoor was de partydrug makkelijk verkrijgbaar in het uitgaansleven. Volgens het Trimbos is door het verbod mogelijk een schaarste ontstaan, waardoor het gebruik verder wordt teruggedrongen. "Maar dit zal de komende tijd moeten blijken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore