Nederland

App tegen seksuele intimidatie in Rotterdam: 'De pakkans moet groter worden'

18 december 2017 09:30 Aangepast: 18 december 2017 17:03
De Beurstraverse oftewel Koopgoot in Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

De gemeente Rotterdam lanceert vandaag een app om seksuele intimidatie in de stad te registreren. Vrouwen die de app hebben geïnstalleerd kunnen daarmee een melding maken als ze bijvoorbeeld worden nagefloten of nagesist. Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze via de app 112 bellen.

De app registreert waar de melding is gedaan. De gemeente wil zo in kaart brengen waar de meeste incidenten zijn. Om seksuele intimidatie op straat tegen te gaan, kan je vanaf 1 januari in Rotterdam een boete krijgen voor het nafluiten, toeroepen en sissen naar vrouwen. 

Door te weten waar dat het vaakst gebeurt, kan de gemeente die regel beter handhaven, is de gedachte. Zo wil de gemeente opsporingsambtenaren (boa's) inzetten om daders op heterdaad te betrappen. "We gaan met undercovers werken", zei wethouder Joost Eerdmans op Radio 1. "We gaan boa’s neerzetten op plekken waarvan we weten dat het hotspots zijn. Dan is de pakkans al een stuk groter."

'Ik word gewoon boos op nafluiter':

We spraken vrouwen op straat in Rotterdam om hun ervaringen met seksuele intimidatie te peilen.

 

Lokdames in kort rokje

De grootste pakkans heb je met lokboa's, zei Eerdmans. "Maar dat mag alleen als je al het andere al hebt geprobeerd. Dat betekent dat een undercover dame van ons rondloopt in een kort rokje."

Rotterdam heeft onderzoek laten doen naar de ervaringen van vrouwen tussen de 18 en 45 jaar. Van de 1200 ondervraagde vrouwen meldde 84 procent dat zij op straat seksueel waren geïntimideerd. Ze waren bijvoorbeeld nagejouwd of klemgezet op straat.

Seksuele intimidatie op het werk: 'Je denkt dat het aan jou ligt'

Eerder spraken we Joëlle. Zij werd op haar werk lastig gevallen door collega's.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`