Nederland

'Henriquez niet overleden aan acute stress, dat kan helemaal niet'

16 december 2017 06:49 Aangepast: 16 december 2017 08:30
Mitch Henriquez Beeld © Facebook

In de rij experts die zich hebben gebogen over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez heeft zich nu ook het IFS, het Independent Forensic Services, gemengd. Hun conclusie: het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking.

Het IFS deed op verzoek van de nabestaanden onderzoek naar de zogeheten Haagse nekklemzaak. Drie IC-hoogleraren onderschrijven de IFS-conclusies vandaag in het radioprogramma Argos

'Acute stress kan niet'

De rapportage van IFS-directeur en forensisch arts Selma Eikelenboom is vorige week toegevoegd aan het strafdossier tegen de twee agenten die worden vervolgd voor de dood van Henriquez. Volgens getuigen-deskundigen bij de rechtszaak heeft acute stress een grote rol gespeeld bij het overlijden van Henriquez, de drie wetenschappers zeggen nu dat zoiets helemaal niet kan. 

"Het lijkt me dat de rechtbank niet om de bevindingen van IFS heen kan, nu die ook door drie wetenschappers worden ondersteund ”, zegt advocaat Richard Korver, die de nabestaanden van Henriquez bijstaat.

De doodsoorzaak van Henriquez is een cruciaal punt in het strafproces tegen de twee agenten die worden vervolgd voor de dood van de 42-jarige Arubaan. Henriquez overleed in 2015 na een hardhandige arrestatie, waarbij hij zich hevig verzette.

Was het nekklem of Acute Stress Syndroom?

Over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez was tijdens de rechtszaak veel discussie. Zeven medisch experts hadden tot nu toe hun visie gegeven. Grofweg zijn er twee lezingen: de dood van Henriquez is veroorzaakt door de nekklem van de politie óf de dood van Henriquez is veroorzaakt door het zogeheten Acute Stress Syndroom.

Dat is een fenomeen waarbij een stressreactie in het lichaam leidt tot een hartstilstand. Het stress-syndroom doet zich vaker voor bij arrestanten die zich hevig verzetten.

Dit gebeurt er bij acute stress

Gisteren meldde RTL Nieuws dat een medisch rapport over de dood van Henriquez buiten de rechtszaak was gehouden. Het document is mogelijk belastend voor de twee vervolgde politieagenten. Het rapport gaat eveneens over de doodsoorzaak van Henriquez.

ZIE OOK: Medisch rapport Mitch Henriquez niet gedeeld

De rechtbank doet donderdag uitspraak.

Ex-vriendin Mitch Henriquez: 'Mijn leven stopte twee jaar geleden'

Twee jaar geleden kwam Mitch Henriquez om het leven na een arrestatie. De ex van Mitch Henriquez, Jeniffer Petrocthi, hoopt dat de twee agenten die zijn betrokken bij de arrestatie, spijt hebben.

 

`