Nederland

Grote teen wordt nieuwe duim: 'Wij zijn trots'

13 december 2017 22:38 Aangepast: 14 december 2017 17:55
De grote teen functioneert nu als duim. Beeld © RKZ

Handchirurg Robert de Wijn is ontzettend blij. Het is hem samen met twee collega's van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk gelukt om van een grote teen een duim te maken. "Je zou het kunnen zien als de heilige graal van de handchirurgie", zegt hij.

ZIE OOK: Jan's grote teen is nu zijn linkerduim: 'Zonder duim kan ik niet motorrijden'

Een teen-duim operatie is een bijzonder zeldzame ingreep, schrijft het ziekenhuis. "Het is zeldzaam omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zijn duim verliest en daarna bereid is om een ingewikkelde operatie en lang hersteltraject in te gaan en zijn grote teen op te offeren." 

Nieuwe duim moet functioneel zijn

Het is volgens De Wijn ook heel moeilijk om de operatie succesvol te laten verlopen. "Het gaat bij de ingreep niet alleen over het laten overleven van de nieuwe duim, maar ook over het aansluiten van zenuwen en pezen zodat de nieuwe duim ook functioneel is."  

De persoon die nu met een grote teen als duim door het leven gaat, verloor zijn linkerduim bij een arbeidsongeval afgelopen juni. De poging zijn duim te redden mislukte en een goede prothese bestaat niet. En dat was niet te verkroppen voor de patiënt. Hij wil namelijk koste wat kost motorrijden, en dat gaat niet zonder duim.

Elf uur

En dus mochten De Wijn en zijn collega's aan de slag. Elf uur duurde de operatie. De Wijn: "De patiënt is ontzettend tevreden en is nu bezig met een lang revalidatietraject. Wij zijn trots dat we deze bijzondere techniek kunnen aanbieden als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland."

Meer op rtlnieuws.nl:
Dankzij bijzondere operatie kan Dani nog klein beetje zien: 'Een wonder'

 

`