Nederland

Oud-winnaar Carlo doet weer mee met AIVD-puzzel: 'Ik heb al heel wat opgelost'

14 december 2017 07:18 Aangepast: 14 december 2017 14:00
Een deel van één van de opgaven. Beeld © AIVD

De AIVD heeft weer de jaarlijkse kerstpuzzel op haar website gezet. De 26-jarige PhD-student wiskunde Carlo was al twee keer de winnaar van de puzzel. "Ook dit jaar doe ik weer mee", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik heb al heel wat opgelost. Wel aardig voor twee dagen puzzelen."

Toch zijn de opgaven dit jaar moeilijker dan vorig jaar, iets waar Carlo al op hoopte, zo liet hij vorig jaar weten. "Ja, dat is wel gelukt." Hij houdt nog wel een slag om de arm. "Het is nog wel vroeg om te zeggen. De opgaven die ik nu moeilijk vind, heb ik volgende week misschien wel opgelost. Het is moeilijk om er een moeilijkheidsgraad aan te geven." 

ZIE OOK: AIVD zet kerstpuzzel online: de moeilijkste puzzel van het jaar

Carlo traint niet voor de puzzels, hij heeft ook geen speciale tactiek. "Nee, dat zou alleen maar tegen je werken. Het zijn juist puzzels waarbij elke vorm van tactiek ongedaan wordt gemaakt, het is altijd anders dan je verwacht. Het is ook lastig om op te oefenen, alle opgaven zijn anders. Je weet van tevoren niet wat je gaat krijgen."

Talent voor codes

Zo zit er dit jaar een hele grote puzzelopgave tussen en is er een opgave die alleen maar uit tekst bestaat. Verder is er een muziekpuzzel met een notenbalk. "Daar klopt iets niet aan", is Carlo al opgevallen. "Als je iets van muziek weet, zie je dat."

Hoe het kan dat hij zo goed is in het kraken van de codes, weet Carlo niet. "Wist ik het maar. Ik denk dat het in mijn genen zit. Ik heb er gewoon talent voor."

Voor de lol

Of Carlo ook dit jaar hoge ogen gaat gooien, durft hij niet te zeggen. "Het kan zijn dat ik halverwege vast kom te zitten. Ik gun het ook een ander. Ik doe het gewoon voor de lol."

De AIVD publiceert sinds 2011 de kerstpuzzel. Deelnemers krijgen vijf weken de tijd om de vragen op te lossen. De kersttraditie begon ooit binnen de inlichtingendienst zelf om systematisch en logisch denken binnen het bedrijf te stimuleren. De editie van 2017 staat op de website van de AIVD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore