Nederland

AIVD zet kerstpuzzel online: de moeilijkste puzzel van het jaar

13 december 2017 15:21 Aangepast: 13 december 2017 17:09
Een van de opgaves uit de kerstpuzzel, goed voor twee schamele puntjes. Beeld © AIVD

Voor wie nog niets beters te doen heeft met de feestdagen, of gewoon dol is op puzzelen, heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) weer zijn jaarlijkse kerstpuzzel online gezet. De moeilijkste puzzel van het jaar bestaat ditmaal uit 42 opgaves, die deelnemers onafhankelijk van elkaar kunnen oplossen.

Vorig jaar won Carlo, een PhD-student wiskunde. Hij had als enige 105 punten en won daarmee 'eeuwige roem' en een kerstkoffiebeker met een eigen puzzel erop.

ZIE OOK: Winnaar AIVD-kerstpuzzel: 'Volgende keer wat moeilijker graag'

De AIVD-puzzel geldt als moeilijkste puzzel van het jaar. De opgaves zijn regelrechte hersenkrakers. De kerstpuzzel van 2016 bevatte bijvoorbeeld de vraag: "Voor een feestje waren DJT, FDMH en JMK uitgenodigd, net als J-PS, JFS en BLF, YO, JMS, en OH en BH. Wie was verhinderd?" Het antwoord moet zijn: Bob Dylan (BD). Het gaat namelijk om de uitreiking van de Nobelprijzen en de initialen zijn van de overige winnaars.

Interne uitdaging

De puzzel begon ooit als interne uitdaging om systematisch denken te stimuleren, maar wordt sinds 2011 online gezet. De makers werken bij het AIVD-onderdeel Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), dat het beveiligen van staatsgeheimen als hoofdtaak heeft. Met de puzzel worden geen nieuwe AIVD'ers geworven, hij is bedoeld om mensen plezier te verschaffen.

De editie van 2016 kende ruim 1250 inzendingen. Hij werd 100.000 keer gedownload, bijna twee keer zoveel als de vorige editie. De editie van 2017 staat op de website van de AIVD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore