Nederland

ProRail woedend over filmpje van treinsurfer: levensgevaarlijke actie

12 december 2017 16:57 Aangepast: 12 december 2017 17:00
Screenshot uit de video van The Climbing Dutchman. Beeld © YouTube

Een YouTuber met de naam The Climbing Dutchman heeft een filmpje online gezet waarin te zien is dat hij achterop een trein meerijdt. "Levensgevaarlijk", zegt een woordvoerder van ProRail. "We gaan aangifte doen tegen deze persoon. Dat doen we altijd met dit soort gevallen."

"Hij brengt zichzelf en anderen in gevaar", zegt de woordvoerder. "Zulke dingen willen we natuurlijk niet zien."

Volgens de woordvoerder is het meestal niet moeilijk om erachter te komen wie de zogenoemde treinsurfers zijn. "We hebben veel beveiligingscamera's, dan is vaak hun identiteit te achterhalen."

Paar gevallen per jaar

Treinsurfen komt volgens ProRail niet vaak voor, zo'n 1 à 2 keer per jaar. "Maar je ziet niet alles. Er is 7000 kilometer spoor. Maar dit doen mensen niet zo heel snel, gelukkig maar."

Wat er met de aangifte gebeurt, is nu aan het OM. Als een medewerker van ProRail iemand op heterdaad betrapt, kan die een boete uitdelen van 140 euro.

Niet alleen de veiligheid speelt een rol, ook vanwege de vertragingen die dit soort acties opleveren is ProRail erop gebrand om de dader op te sporen. "Achter de schermen treden we vaker op tegen dit soort capriolen", zegt de woordvoerder. "Deze is helaas heel zichtbaar, maar we hopen dat er een afschrikwekkende werking uitgaat van het gegeven dat we altijd aangifte doen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Vandalen spoorwegovergang melden zich bij ProRail

 

`