Nederland

Ouders verzetten zich tegen lerarenstaking: 'Nu raken wij gedupeerd'

12 december 2017 14:50 Aangepast: 12 december 2017 15:01
Stakende basisschoolleraren in Rotterdam. Beeld © ANP

Leraren die staken voor een hoger salaris en lagere werkdruk hoeven niet langer te rekenen op de onvoorwaardelijke steun van ouders. Er is zelfs een actiegroep opgericht die zich in het openbaar durft uit te spreken tegen de lerarenstaking: Ouders in Actie.

Ouders in Actie zegt dat ouders en hun kinderen gedupeerd raken door de lerarenstaking. De protestgroep noemt die 'overdreven'. 

ZIE OOK: Steeds minder ouders steunen lerarenstaking

Volgens Ouders in Actie zijn er andere manieren om de werkdruk te verlagen. "Er is te veel administratie", zegt initiatiefnemer Jeroen Weustink. "Daar valt veel winst te behalen. Want een groot deel is opgelegd door schoolbesturen of leraren zelf. Zonde van het werk."

Weustink, die zelf twee schoolgaande kinderen heeft, is tegen de lerarenstaking. "Er zijn genoeg middelen om actie te voeren. Leg bijvoorbeeld twee weken de administratie neer. Dan raak je de overheid. Die moet geraakt worden. Niet de ouders en hun kinderen."

Weustink zegt leraren hun extra salaris te gunnen, "maar besef ook dat er maar een x-bedrag is dat verdeeld kan worden. Al het geld dat naar onderwijs gaat, kan niet naar andere sectoren. De leraren vragen 500 miljoen euro voor het verlagen van de werkdruk, maar het ontbreekt hen aan plannen om dat vorm te geven."

ZIE OOK: Leraren Renate en Roel willen of kunnen niet staken: 'Maar het is nodig voor het onderwijs'

Bij de staking werd vandaag gedreigd met nieuwe acties. Als de politiek de eisen van het basisonderwijs niet inwilligt, gaan de juffen en meesters na de kerstvakantie opnieuw in staking. Dan volgen er 'estafetteacties tot aan de zomervakantie'. Veel leraren vinden de 430 miljoen euro die het kabinet heeft toegezegd om de werkdruk te verlagen en de 270 miljoen om de salarissen te verhogen, veel te weinig. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore