Gezondheid

'Gezin uit Vriezenveen doodziek door isolatie met purschuim'

09 december 2017 21:05 Aangepast: 10 december 2017 09:21
Purschuim in de kieren, vaak gebruikt als opvul-, afdicht- en isolatiemateriaal. Beeld © iStock

Een man uit Vriezenveen zegt dat hij en zijn gezin doodziek zijn geworden nadat hun huis totaal werd geïsoleerd met purschuim. Rick Keijzer en zijn vrouw en drie kinderen verhuisden bijna twee jaar geleden daarom naar zijn ouders. Hun 'spookhuis' bleef leeg achter.

Het werd in 2011 volledig geïsoleerd met pur, schrijft dagblad Tubantia. Niet lang daarna begonnen de klachten: eerst vermoeidheid, daarna spontane bloedneuzen, maag- en darmproblemen en concentratiestoornissen. Bij één van de kinderen 'liet ineens een stuk huid onder de oksel los'.

Miniatuurvoorbeeld

Het 'spookhuis' aan de Hoffmansweg in Vriezenveen. (Foto Street View)

Na contact met lotgenoten via het Meldpunt Purslachtoffers stelt het gezin Keijzer allergisch te zijn geworden voor isocyanaat, een stof die in purschuim zit. "We zijn legaal vergiftigd in ons eigen huis", zegt Fredrike Keijzer tegen Tubantia.

Geen schadevergoeding

Het bedrijf dat plafonds, wanden en de kruipruimte met pur isoleerde, zou daarbij grote fouten hebben gemaakt. Er zou niet goed zijn geventileerd en de bewoners waren tijdens de werkzaamheden gewoon thuis.

Doordat het bedrijf intussen failliet is gegaan, is van een schadevergoeding geen sprake. Ook de verzekeraar wil niet uitkeren, zegt Rick Keijzer, omdat die stelt dat het huis gewoon bewoonbaar is.

'Risico's verwaarloosbaar'

Het Kennisplatform Gespoten Purschuim schrijft op zijn website dat de risico's van pur 'verwaarloosbaar' zijn. Het advies aan bewoners is het huis te verlaten 'tijdens en twee uur na het aanbrengen van gespoten purschuim'. Een 'logische voorzorgsmaatregel', zegt het platform: "Door de woning tijdelijk te verlaten, wordt ieder mogelijk contact met stoffen die incidenteel in de leefruimtes zouden kunnen vrijkomen tijdens het aanbrengen van purschuim uitgesloten. Het risico wordt hierdoor van verwaarloosbaar naar nul teruggebracht."

Het Meldpunt Purslachtoffers stelt dat 250 gezinnen in Nederland te maken hebben met vergelijkbare problemen als het gezin Keijzer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`