Binnenland

Onterecht opgepakt als pinpasfraudeur: 'Ik ben op televisie neergezet als dief'

09 december 2017 16:45 Aangepast: 09 december 2017 23:40
Roland werd onterecht op televisie getoond als pinpasdief. Beeld © Eigen foto

Een nacht in de cel, puur omdat je de pech had tegelijkertijd met een pinpasdief bij de geldautomaat te staan. Het overkwam Roland van Binsbergen afgelopen voorjaar. "Van de bank die de beelden verwisselde, heb ik nooit meer iets gehoord."

Net als Sami Ellouzi werd Roland onterecht als dief getoond in een opsporingsprogramma, in Rolands geval Bureau Gelderland.

Gearresteerd

Op 10 maart werd de pinpas gestolen van een ouder echtpaar uit Apeldoorn. Op dezelfde dag pinde de dader er 350 euro mee. Roland nam tegelijkertijd geld op bij de automaat ernaast. Een maand later werd hij aangehouden op het station.

"In eerste instantie was er nog niet zoveel aan de hand", zegt hij. "Ik werd benaderd en mijn persoonsgegevens werden gecontroleerd. Pas toen de collega's in uniform kwamen,werd ik gearresteerd voor het stelen van een pas en het daarmee pinnen."

Per ongeluk omgewisseld

Op het bureau moest Roland onder andere zijn vingerafdrukken afgeven en kreeg hij een advocaat. De nacht bracht hij door in de cel, maar de volgende ochtend mocht hij weer gaan.

"Rond 11 uur kwam een agent me vrijlaten. Sorry, we hebben de verkeerde, zei hij. De rechercheur die dienst had, heeft toen meteen excuses gemaakt." Wat bleek? De bank, ABN Amro, had per ongeluk de gegevens van de automaten omgewisseld.

Miniatuurvoorbeeld

 

Miniatuurvoorbeeld

De bloemen die Roland van de politie Apeldoorn ontving en de brief die zijn onschuld bewijst

'Niets meer gehoord'

De politie stuurde zelfs nog een bos bloemen. Roland is op eigen initiatief bij ABN in Apeldoorn langsgegaan. "Ik zou teruggebeld worden door een leidinggevende van de afdeling die over de camerabeelden gaat", zegt hij. "Ik heb niets meer van ze gehoord."

En dat vindt hij jammer. "Ik had het wel prettig gevonden als ik de verantwoordelijke had kunnen spreken. Ik ben op televisie neergezet als dief. Gelukkig kan ik met brieven van de politie aantonen dat ik onschuldig ben. Voor hetzelfde geld had ik alles kunnen verliezen."

ABN Amro was dit weekeinde nog niet in staat om commentaar te geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`