Nederland

Noodkreet oprichter Amber Alert: 'Gok niet met levens van vermiste kinderen'

10 december 2017 18:13 Aangepast: 11 december 2017 07:59
Frank Hoen, initiatiefnemer van het Amber Alert. Beeld © ANP

De mensen achter de Amber Alert vrezen voor de toekomst van de opsporingsdienst voor vermiste kinderen. Reden zijn problemen in de boekhouding van de politie. "De opsporing van vermiste kinderen is in gevaar", zegt oprichter Frank Hoen.

Het Amber Alert is succesvol. Afgelopen week zorgde het nog voor een gigantische hoeveelheid tips in de zoektocht naar Abdullah. Twaalf miljoen mensen kregen een Amber Alert. Na een zenuwslopende zoektocht van drie dagen werd de 15-jarige jongen teruggevonden in een tuinhuisje.

Aanbesteding

Toch vrezen de initiatiefnemers voor het voortbestaan van de opsporingsdienst zoals we die nu kennen. Amber Alert kost de politie jaarlijks acht ton. Dat zijn de kosten die de organisatie achter het burgerinitiatief heeft aan onderhoud. Er loopt momenteel een aanbestedingsprocedure naar het project. Hoen zegt dat daar geen enkele noodzaak toe is. En bovendien heeft hij er geen vertrouwen in. "ICT-projecten blijken keer op keer een uitdaging voor de overheid."

Amber Alert is de grootste burgerbeweging van Nederland. Hoen zegt dat zijn organisatie al negen jaar 'heel succesvol' samenwerkt met de politie. "We hebben een community opgebouwd van miljoenen mensen en duizenden ondersteunende organisaties. Het werkt, het is effectief. Daar moet je van afblijven."

Burgerparticipatie

Amber Alert levert Hoen geen winst op, zegt hij. "Al het geld dat we krijgen van de overheid wordt geïnvesteerd in Amber Alert. De overheid helpt burgerparticipatie op deze manier om zeep."

"Het is twee voor twaalf. Dit is een noodoproep", zegt Hoen. "Gok niet met de levens van vermiste kinderen."

VVD en PvdA zijn verbijsterd over de aanbestedingsplannen. VVD-Kamerlid Arno Rutte en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken gaan minister Grapperhaus van Justitie komende week ter verantwoording roepen.

"Onbegrijpelijk", noemt Attje Kuiken het plan. "Het is zo'n succesvol systeem. Dat moeten we in stand houden." Dat vindt ook Arno Rutte: "Vreemd dat de politie zelf een soort Amber Alert wil beginnen terwijl het zo succesvol is. Ik zou het heel vreemd vinden als het zou verdwijnen."

Amber Alert: wanneer wel, wanneer niet en waarom?

Hoe werkt een Amber Alert en waarom wordt die niet zo vaak ingezet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`