Ga naar de inhoud
Nederland

Bliksem slaat in zendmast IJsselstein: dit jaar geen 'grootste kerstboom'

Dit zullen we dit jaar dus niet zien. Beeld © ANP

Wie rond de feestdagen wel eens langs IJsselstein is gereden, heeft hem ongetwijfeld gezien: de grootste kerstboom van Nederland. Maar dit jaar worden de lichtjes in de zendmast bij IJsselstein niet ontstoken. Vanochtend werd de mast getroffen door de bliksem. Daardoor is de elektronica beschadigd.

Door de blikseminslag kan 70 tot 80 procent van de lichtjes niet aan. Het demonteren, repareren en weer terugzetten kost te veel tijd, meldden de initiatiefnemers op hun website. 

"We balen hier flink van, zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging", laat voorzitter Mieke Kromwijk van de stichting Grootste Kerstboom weten. "Heel veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden en veel bedrijven en vrijwilligers hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding."

Miniatuurvoorbeeld

Feestje gaat door

Het is niet voor het eerst dat het weer dwars zit, maar nu komt de blikseminslag op een cruciaal moment, zegt Kromwijk. "We zullen nog een jaar moeten wachten tot de Grootste Kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan."

De organisatie wil het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom gaat het geplande ontstekingsevenement morgen gewoon door. In plaats van lichtjes wil de organisatie met schijnwerpers de illusie van een kerstboom geven. Ook zijn er optredens. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hij is er weer: de jaarlijkse tranentrekker voor kerst