Nederland

Aantal aanrijdingen met wilde dieren neemt toe: 'Ineens was het boem!'

07 december 2017 17:36 Aangepast: 08 december 2017 04:27
Beeld © RTL Nieuws

Er zijn steeds meer aanrijdingen met wilde dieren. Vorig jaar botsten zo'n 7800 autobestuurders tegen een hert of een ander wild dier. Silvia Merkus reed eerder dit jaar een wild zwijn aan. "Ik schrok heel erg."

De Bond van Verzekeraars maakte vandaag voor het eerst bekend hoeveel aanrijdingen met dieren er jaarlijks zijn. In 2014 botsten 5750 bestuurders op een wild dier, vorig jaar 7799. Een flinke stijging.

Een aanrijding kan een heftige ervaring zijn. Silvia Merkus ​maakte het in mei dit jaar mee. Ze was met vriendinnen naar de sauna geweest en reed door de Veluwe, ergens bij Harderwijk. "Het stomme was: ik had het totaal niet verwacht", zegt ze tegen RTL Nieuws. 

"In de verte zag ik een moederzwijn met een paar kleine biggetjes erachter. Dat was precies waar ik bang van was. Ik had tegen mijn vriendinnen al gezegd dat ze maar achter mij aan moesten rijden, want die hadden allemaal wat kleinere en lagere auto's. Ik wist dat daar veel zwijnen liepen."

'Ineens was het boem!'

Silvia dacht dus dat ze alles onder controle had. Ze had de dieren in het vizier en ze reed bovendien iets minder hard dan de maximale toegestane snelheid daar. "Ik reed 70 of 75 kilometer per uur. Ik was toch een beetje meer aan het opletten."

Maar ze had het mis. "Ineens was het boem! Een hele harde dreun." Silvia had eerst geen idee wát de auto had geraakt. Toen ze uitstapte zag ze het zwijn midden op de weg liggen. Een vriendin haalde een zaklampje uit de auto. Ze schopte tegen het beest aan om te kijken of het dier nog leefde. "We hebben ook met de zaklamp in z'n ogen geschenen, maar die deed niks meer."

"In m'n rokje op mijn hakjes heb ik dat beest van de weg getrokken. Je handelt maar, maar het is een hilarische situatie eigenlijk. Daarna ben ik bij de auto gaan kijken". Die bleek vrijwel total loss. "Hij reed gelukkig nog wel. Hij lekte geen olie en dat soort dingen."

Meeste aanrijdingen in Gelderland

Opgeteld over de afgelopen vier jaar vinden de meeste ongevallen met dieren plaats in de provincie Gelderland (ruim 4000), gevolgd door Brabant en Overijssel met iets meer dan 3000 aanrijdingen. In de provincie Flevoland (bijna 900) komen ongevallen met wild beduidend minder vaak voor.

De cijfers over dit jaar zijn nog niet bekend, maar op de Veluwe is dit jaar al een duidelijke toename te zien. Vorig jaar waren daar ruim 2000 aanrijdingen, dit jaar gaat het al om 2700. 

Silvia verbaast het niks. "Je ziet het ook langs de kant van de weg. Alles is omgeploegd. Op het moment dat je daar rijdt, zie je de oogjes in de berm. Ik kan mij niet heugen dat dat de afgelopen jaren ook zo was. Je moet echt op je snelheid letten als je over dat soort weggetjes rijdt. Dat is het idiote eigenlijk. Je mag 80, maar over het algemeen doe je dat niet. Het is daar schering en inslag."

Aantal aanrijding met wilde dieren neemt toe

2013: 6301
2014: 5750
2015: 6458
2016: 7799

Bron: Bond van Verzekeraars

Wat moet je doen?

Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als een dier plotseling de weg oversteekt. Probeer vooral niet uit te wijken, is één van de tips. Lees er meer over bij Editie NL.

Eland belandt in auto door aanrijding

In Noorwegen heeft een automobilist enorm veel geluk gehad. Hij overleefde een aanrijding met een eland. Het dier kwam door de voorruit de auto in en belandde bijna in z'n geheel op de passagiersstoel.
`