Nederland

Fietsongeluk zelden veroorzaakt door gebruik telefoon

07 december 2017 15:02 Aangepast: 07 december 2017 21:08
Archieffoto.

Slechts een zeer beperkt deel van de fietsongelukken wordt veroorzaakt door fietsers die hun telefoon gebruiken. Minder dan 1 procent van de slachtoffers van een fietsongelukken op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belanden daar omdat ze een appje of een sms stuurden, of aan het telefoneren waren.

Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Vandaag kondigde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur aan volgend jaar te komen met een wetsvoorstel voor een verbod op het gebruik van de telefoon op de fiets.

Meevallend resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat 1,2 procent van de betrokkenen bij een ongeval, bezig was met z'n telefoon toen het ongeluk gebeurde. De oorzaak van het ongeluk was volgens minder dan 1 procent dat telefoongebruik, zegt manager verkeer van VeiligheidNL Casper Dirks.

ZIE OOK: Een appje sturen op de fiets, dat is straks verboden

"De aanname was van tevoren wel dat het gebruik van de telefoon op de fiets tot meer letsel zal leiden. Maar het valt relatief mee", zegt Dirks. Hij vreest niet dat de ondervraagden alleen maar sociaal wenselijke antwoorden gaven.

"Dat proberen we te voorkomen door het onderzoek anoniem te doen. En we hebben ook aan de andere betrokkenen bij ongelukken gevraagd, de mensen die niet de veroorzaker waren van het ongeluk maar slachtoffer, wat de oorzaak was. Die zeiden hetzelfde. De aantallen kwamen overeen."

Overbodig verbod

Dirks vindt een verbod op appen op de fiets zoals nu door de minister is aangekondigd, niet overbodig. "Alles wat kan bijdragen om het aantal slachtoffers van verkeersongelukken op de spoedeisende hulp omlaag te brengen, is welkom. Elke behandeling is één te veel."

Wel is er volgens Dirks meer aanvullend onderzoek nodig naar de oorzaak van ongelukken door het gebruik van telefoons.

Meer op rtlnieuws.nl:
Finn (14) speelde met telefoon op fiets en veroorzaakte ongeluk: 'Ik was bont en blauw'

RTL Nieuws
`