Nederland

Minister doet niets aan 'onwenselijke' truc met huurtoeslag

07 december 2017 16:02 Aangepast: 07 december 2017 21:04
Kajsa Ollongren. Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren vindt het onwenselijk dat ouders door een handige truc huurtoeslag opstrijken voor hun kind. Maar ze ziet geen mogelijkheden om er iets aan te doen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek begin oktober dat rijke ouders door een handige truc elke maand honderden euro's huurtoeslag opstrijken. Hoeveel mensen precies gebruikmaken van deze truc, is onduidelijk. Wel duidelijk is dat steeds meer ouders een huis kopen voor hun kind omdat spaargeld op de bank nauwelijks rente oplevert.

Zo werkt het

De truc werkt zo: ouders kopen een woning en verhuren die aan hun kind. Dat kind kan vervolgens huurtoeslag aanvragen. De ouders mogen zelf bepalen hoeveel huur ze vragen en kunnen er zo dus voor zorgen dat hun kind recht heeft op huurtoeslag.

De constructie is erg lucratief. Twee rekenvoorbeelden: 

  • Ouders kopen een appartement. Hun zoon of dochter (tot 23 jaar) gaat er wonen voor een huur van ruim 400 euro per maand. En die krijgt dan maandelijks 191 euro huurtoeslag terug. 
  • Voor een zoon of dochter van 23 jaar of ouder mag de huur maximaal 710 euro zijn om in aanmerking te komen voor huursubsidie. Dan krijgt een kind 354 euro huurtoeslag terug.

De constructie is legaal, maar Tweede Kamerleden vinden het asociaal. PVV, PvdA, CDA, GroenLinks, SP, en de Partij voor de Dieren willen af van de constructie. 

"Dit is misbruik van sociale regelingen. Huurtoeslag is bedoeld om je huis te financieren en niet om via een constructie, via schenkingen, de schatkist te plunderen. Daar moet echt een einde aan komen", zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer erover.

Minister grijpt niet in

Minister Ollongren laat nu aan de Kamer weten dat ze geen 'uitvoerbare mogelijkheden ziet om de huurtoeslagregeling zo aan te passen dat de lucratieve constructie onmogelijk wordt gemaakt'.  

Allerlei instanties, notarissen en zelfs de Consumentenbond geven tips hoe je de truc kunt toepassen. De minister is niet van plan om de Consumentenbond daarop aan te spreken. "De advisering via deze websites valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaren."

PvdA: 'Ingrijpen, niet langs de kant staan'

PvdA-Kamerlid Nijboer legt zich daar niet bij neer. "De minister erkent dat er misbruik van wordt gemaakt, noemt het onwenselijk maar doet er verder niets aan."

De PvdA'er zal maandag bij het debat aan de minister vragen om op te treden. "De minister moet tegen misbruik van belastinggeld optreden, niet hoofdschuddend langs de kant gaan staan."

Waarom een huis kopen bij starters vaak tot frustratie leidt​​

Meer op rtlnieuws.nl:

`