Nederland

Poch: 'Ik zou graag excuses willen van Nederlandse regering'

07 december 2017 13:33 Aangepast: 07 december 2017 16:06
Julio Poch tijdens de persconferentie. Beeld © RTL Nieuws

"Ik heb nog geen excuses gehad van de Nederlandse autoriteiten, maar dat zou ik wel graag willen." Dat zei de vrijgesproken ex-piloot Julio Poch na aankomst op Schiphol. Poch zat ruim acht jaar onterecht in voorarrest.

Poch werd verdacht van deelname aan de dodenvluchten tijdens het regime Jorge Videla in de jaren 1976-1983. Uiteindelijk zat hij ruim acht jaar vast. Vorige week werd hij vrijgesproken. Hij geeft niemand de schuld, maar is wel teleurgesteld. "Teleurgesteld in het systeem, en teleurgesteld in de regering, die mij in steek liet." 

'Ik ben thuis'

Volgens zijn advocaat Knoops ligt een rechtszaak tegen de staat voor de hand en wordt de beslissing of die er wel of niet komt binnenkort gemaakt.

Poch is blij weer in Nederland te zijn. Hij houdt het niet droog tijdens zijn statement. "Ik ben thuis. Ik had mijn familie beloofd samen Kerst te vieren. Dat is een realiteit geworden", zegt hij terwijl hij naar zijn dochter kijkt.

Het werd een nachtmerrie

De ex-piloot van Transavia kijkt ook terug op de dag dat hij werd gearresteerd. "Het was mijn laatste vlucht. Het moest een feest worden, maar het werd een nachtmerrie." De dag na zijn arrestatie dacht Poch naar huis te kunnen, maar dat gebeurde niet. Poch: "Ik ben erg emotioneel en erg blij om hier nu weer te zijn."

Poch vrijgesproken:

`