Nederland

Eigenaar joods restaurant geschokt na aanval

07 december 2017 12:47 Aangepast: 07 december 2017 20:29
De ruiten van het joodse restaurant worden vervangen.

De eigenaar van het joodse restaurant Hacarmel in Amsterdam heeft er geen woorden voor dat zijn ruiten zijn ingegooid door een man die een Palestijnse vlag draagt. "Het is verschrikkelijk. Pure bangmakerij. De gevolgen van wat Donald Trump heeft gezegd, komen nu wel heel dichtbij."

Mede-eigenaar Daniel Baron runt al 17 jaar het koosjere restaurant in Amsterdam. Op de ramen staan Hebreeuwse letters. "In al die jaren heb ik dit soort geweld nog nooit meegemaakt. Vreselijk. Gelukkig was er niemand binnen. Je moet er niet aan denken dat ik hier met mijn dochter liep", zegt de geschrokken restauranteigenaar tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld

Eigenaar Daniel Baron

Knuppel

Een man met een Palestijnse shawl sloeg vanochtend  met een knuppel de ruiten in van het Israëlische restaurant. Hij riep 'Palestina' en 'Allahu akbar'. "Daarna is hij naar binnen gegaan", zegt Baron. "We hebben een vlag van Israël binnenhangen. Net zoals een Italiaan de Italiaanse vlag heeft hangen. Die man heeft onze vlag meegenomen."

De politie was snel ter plaatse, vertelt Baron. "Een medewerker van mij was in de buurt van het restaurant en zag wat er gebeurde. De politie was er heel snel bij."  De 29-jarige man is aangehouden en zit vast.

Miniatuurvoorbeeld

De ramen van het restaurant zijn vernield.

President Trump

Baron is ervan overtuigd dat de vernieling is aangericht vanwege de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump. Dat heeft tot woedende reacties geleid in de Arabische gemeenschap. "Zo komt het nieuws verschrikkelijk eng dichtbij", zegt de restauranteigenaar. "Dit is pure bangmakerij. Te gestoord voor woorden." De politie kan nog niet zeggen of de actie te maken heeft met de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

De chaos in het restaurant is groot. "We zijn nog de hele dag druk bezig met opruimen." Hij gaat wel gewoon open vanavond. "Nee, wij laten ons niet bangmaken."

Bekijk hier de beelden:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Man met Palestijnse vlag slaat ruiten restaurant in

`