Geld en werk

Marjan ging twee jaar liftend naar haar werk: 'Onveilig? Nooit gevoeld'

07 december 2017 11:30 Aangepast: 07 december 2017 19:26
Marjan met haar bordje.

Twee jaar lang ging Marjan Knippenberg iedere woensdag liftend naar haar werk. Gemiddeld had ze binnen zes minuten een lift. Niet gevaarlijk? "Nee. Ik heb me nooit onveilig gevoeld. Mijn wereldbeeld is een stuk positiever geworden."

Waarom ben je twee jaar lang gaan liften?
"Het idee is in de zomer van 2013 geboren. Mijn man en ik gingen voor de lol een keer liften, naar Utrecht voor een weekendje weg. We hadden toen een heel bijzondere ontmoeting met een Marokkaanse jongen. Hij vertelde zulke mooie dingen. Zo'n waardevol gesprek."

En toen besloot je: ik ga elke week liften?
"Het is langzaam gegroeid. Maar op een gegeven moment besloot ik elke woensdag liftend naar mijn werk te gaan. Van mijn huis in Nijmegen naar de Radboud Ziekenhuis, waar ik als wetenschappelijk onderzoeker werk. Zes kilometer heen en zes terug."

Waarom?
"Omdat ik andere mensen wilde ontmoeten. Er zitten in mijn vriendenkring alleen maar blanke, hoogopgeleide mensen. Niets mis mee maar het is ook leuk om eens andere mensen te ontmoeten."

Hoe snel had je een lift?
"Ik heb het bijgehouden: gemiddeld na zes minuten."

Boden vaker mannen dan vrouwen je een lift aan?
"Ik heb het allemaal bijgehouden: 60 procent van de mensen die me een lift heeft gegeven is man. 40 procent vrouw."

Had je een vaste plek waar je ging staan?
"Ja. Bij de bushalte voor mijn huis. Ik heb altijd een bord bij me. Daarop staat met grote letters 'Radboud'. En voor de terugreis de wijk waar ik woon: 'de Weezenhof."

Vond je het niet gevaarlijk?
"Ik heb nog nooit een vervelende situatie meegemaakt. Ik snap dat veel mensen, en vooral vrouwen, niet liften omdat ze bang zijn. Je zou maar bij een verkrachter in de auto stappen. Ik heb twee jaar gelift en in al die tijd geen één vervelende situatie meegemaakt."

Was je wel voorbereid op gevaarlijke situaties?
"Absoluut. Als ik het niet vertrouwde, had ik altijd een zinnetje klaar in mijn hoofd: Zoals: "Dank u, maar ik lift alleen met vrouwen." Maar ik heb die smoes eigenlijk nooit hoeven gebruiken."

Wat heb je verder meegemaakt tijdens je liftavonturen?
"Heel veel bijzondere ontmoetingen. De eerste lift kreeg ik van een student. Dat vergeet je nooit meer. Ik stapte een keer in bij een vader die met zijn zoon onderweg was naar het ziekenhuis. Ik vroeg of ze op ziekenbezoek gingen? Maar het jongetje moest naar een chemobehandeling. Hartverscheurend. Maar ik had ook heel vrolijke ontmoetingen. Zo ontmoette ik een man uit Jemen wiens zus ging trouwen. Ik werd uitgenodigd voor de huwelijksmaaltijd. En een man die onderweg was naar het ziekenhuis omdat zijn vrouw ging bevallen."

Heb je er ook een vriendschap aan over gehouden?
"Ja. Met een vrouw. Ze komt uit het westen van het land en houdt enorm van carnaval. Dat is helemaal niet mijn ding, maar het is zo'n leuk mens. We zijn nu vriendinnen geworden."

Je hebt een boek geschreven over je ervaringen. Wat is je doel: heel Nederland aan het liften te krijgen?
"Nee hoor. Ik wil alleen mijn verhalen delen. Het liften heeft me mooie lessen gebracht. Het is heel verrijkend om vreemden te ontmoeten. De gesprekken hebben me zoveel plezier gedaan. Mijn wereldbeeld is positiever geworden. En het werkt ontstressend. Je laat toch even de controle los, dat heeft me heel erg onthaast. Liften doe je vanuit vertrouwen in de ander, niet vanuit angst." 

Hier meer informatie over de liftavonturen van Marjan en haar boek '6 minuten wachten op geluk.'

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`