Nederland

Sabina doet emotionele oproep: 'Kom alsjeblieft naar Bali!'

07 december 2017 09:47 Aangepast: 07 december 2017 16:02
Sabina de Jong en ondernemer Robbert Wille met hun actie.

Sabina de Jong woont en werkt al jaren op Bali en maakt zich grote zorgen om haar eiland. Toeristen laten het massaal afweten vanwege vulkaan Agung. "Het is een verschrikkelijke tijd. Hotels en restaurants sluiten de deuren. Als het zo doorgaat, is binnen no-time zeventig procent van de mensen hier werkloos."

Sabina de Jong vertrok in 2011 naar Bali. Ze runde een champagnebar en nu werkt ze in een restaurant op het Indonesische eiland. "Ik heb de afgelopen jaren het toerisme enorm zien groeien", vertelt ze telefonisch. Restaurantjes, barretjes en bedrijven zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. 

Echt vreselijk

Maar sinds de uitbarsting van vulkaan Agung blijven de vliegtuigen leeg. Eind november zorgde de vulkaan ervoor dat vliegveld Denpasar enkele dagen dicht moest, meer dan 140.000 inwoners sloegen op de vlucht. "Ik sprak gisteren een piloot. In een vliegtuig waar normaal 660 passagiers in kunnen, zaten nu 33 mensen", vertelt Sabina. Ze ziet het ook om haar heen. "Het eiland is leeg. Restaurants moeten de deuren sluiten en barretjes blijven leeg. Het is echt vreselijk. Het kost de veelal jonge ondernemers de kop."

En dat terwijl de belangrijkste periode van het jaar voor de deur staat. "In deze periode is het normaal heel druk op het eiland. Veel Australiërs vieren hier hun kerstvakantie. Maar ook heel veel Europeanen en Nederlanders komen deze periode naar het eiland."

Maar vanwege de vulkaan zijn mensen bang en boeken ze liever een andere reis. Volgens de laatste cijfers van Reuters is het toerisme de afgelopen weken met een kwart gedaald. Sabina ziet dat de afgelopen weken de omzet in haar restaurant ook met een kwart is gedaald. Volgens haar zijn de stranden en horecatentjes de helft zo druk als normaal.  

Onterecht

Zijn de zorgen om de vulkaan onterecht? Sabina vindt van wel. Volgens haar kunnen toeristen met een gerust hart vakantie vieren op Bali. "De vulkaan is momenteel rustig en als er iets gebeurt betekent dat niet dat heel Bali onbegaanbaar is. Bali is groot. Toeristen kunnen hier absoluut een heerlijke vakantie hebben."

Om haar verhaal kracht bij te zetten, is Sabina met lokale ondernemers een actie gestart:  I am in Bali now. "Het idee is dat iedereen die op Bali is een foto maakt met deze tekst en de foto deelt op sociale media."

Vanuit de hele wereld nemen toeristen foto's. Sabina hoopt dat het helpt: "De actie laat zien dat de vliegtuigen vanuit de hele wereld gewoon naar Bali vliegen. Het eiland is fantastisch en veilig. Kom gerust hier naar toe. De mensen hier staan voor je klaar."

Toerisme Bali in zwaar weer

Miniatuurvoorbeeld

  • Ieder jaar komen er ongeveer 5 miljoen toeristen naar Bali.
  • ​Veel toeristen blijven nu weg vanwege de uitbarstingen van vulkaan Agung
  • De afgelopen maand is het toerisme met meer dan een kwart gedaald, blijkt uit de laatste cijfers. 
  • De verwachting is dat de toeristen wegblijven zolang de vulkaan onrustig is. 
  • Omdat het hoogseizoen voor de deur staat, worden lokale ondernemers hard getroffen.
  • Een lokale ondernemer die surfplanken verhuurt, vertelt tegen persbureau Reuters: "Ik verdien nu nog maar de helft van de inkomsten die ik normaal verdien."
  • Een hoteleigenaar vertelt: "90 procent van de reserveringen worden ingetrokken."

​Meer op rtlnieuws.nl
Vulkaanuitbarsting Bali: vakantiegangers niet in de problemen

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede
`