Nederland

Nieuw zwemdiploma: jezelf kunnen redden belangrijker dan 'mooi' zwemmen

07 december 2017 04:02 Aangepast: 07 december 2017 09:13
Archieffoto. Beeld © ANP

Per 1 januari komt er een nieuw zwemdiploma. De eisen voor dat diploma zijn wat strenger en de lesprogramma's gaan meer aandacht geven aan jezelf kunnen redden en minder aan 'mooi' zwemmen.

Dat laat het Nationaal Platform Zwembaden NRZ weten. Vanaf volgend jaar heeft het nationale diploma een ander uiterlijk. De verschillende zwemdiploma's zijn door de zwembadbranche als volgt omschreven: 

  • Zwemdiploma A: leert een kind de vaardigheden te beheersen voor een zwembad zonder attracties.
  • Zwemdiploma B: leert een kind de vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
  • Zwemdiploma C: leert een kind de vaardigheden om op een veilige manier plezier te hebben en je te redden in open water (behalve in de zee). Nu beheerst een kind de vaardigheden voor een zwembad met attracties, maar ook voor open water zoals recreatieplassen, brede sloten en vaarten.

Sinds 1984

Het Nationale Zwemdiploma bestaat sinds 1984. Daarvoor waren er in Nederland verschillende diploma's. Zo kende de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) de zwemvaardigheidsdiploma’s A, B en C en hadden schipperskinderen hun eigen diploma's.

In 1984 kwam er een einde aan de versplintering en werd het Nationale Zwemdiploma geïntroduceerd. Prins Bernhard reikte in dat jaar het eerste exemplaar uit van dit Basiszwemdiploma. In 1998 werd dat omgevormd naar een systeem met een A-, een B- en een C-diploma, het Zwem-ABC.

15 miljoen diploma's

Mr. Pieter van Vollenhoven reikt vandaag in Nieuwegein het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit. Daarna ontvangt hij het eerste exemplaar van het vernieuwde zwemdiploma, dat vanaf januari een ander uiterlijk heeft.

Het is een grote angst van elke ouder: je baby of peuter valt in het water en verdrinkt. In Amerika is daarom overlevingszwemmen voor baby's bedacht. Baby's vanaf 6 maanden oud leren wat ze moeten doen als ze in het water belanden. Maar in Groot-Brittannië waarschuwen zwemorganisaties voor dit babyzwemmen.

Bekijk hieronder de video: 

Meer op rtlnieuws.nl:

`