Nederland

Reisadvies voor Israël aangepast na toespraak Trump

06 december 2017 19:44 Aangepast: 06 december 2017 21:33
Beeld © AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast voor Israël en de Palestijnse Gebieden. Dat gebeurde vrijwel direct nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem erkend had als hoofdstad van Israël.

Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen, waarschuwt het ministerie. "Wees alert en volg de lokale media."

Protesten en demonstraties

Volgens het ministerie is de kans op protesten en demonstraties in Jeruzalem toegenomen, net als onrust bij overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Aanleiding zijn de 'recente politieke ontwikkelingen'.

Daarmee doelt Buitenlandse Zaken op de speech waarin Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. Ook verhuist Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Onrust

In de wereld groeit hierdoor de angst voor meer onrust in het Midden-Oosten. Israël claimt héél Jeruzalem als zijn hoofdstad, terwijl de Palestijnen het oosten van de stad zien als hun hoofdstad. De internationale gemeenschap erkent de Israëlische claim op het oosten van de stad niet. Het is zowat het meest gevoelige onderwerp in de wereldpolitiek. 

`