Nederland

Zondag 'serieuze sneeuwval': vooral in zuiden centimeters sneeuw verwacht

06 december 2017 14:11 Aangepast: 06 december 2017 15:03
Met name zondag is er kans op sneeuw die blijft liggen (archieffoto). Beeld © ANP

De kans is groot dat we dit weekend een witte wereld krijgen. Winterse buien waren al voorspeld, maar de kans dat er sneeuw valt die blijft liggen, wordt gaandeweg groter, zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. "Zondag komt er vanuit het zuidwesten een storing met serieuze sneeuwval."

Vanaf vrijdag daalt de temperatuur en is er kans op winterse buien. "Maar dan wordt het nog zo'n 4 à 5 graden", zegt Huizinga. "Dan blijft het niet liggen. Zondag wordt het overdag 2 tot 3 graden. In de loop van de middag en 's avonds trekt er dan vanuit het zuidwesten een storing over het land met serieuze sneeuwval. In grote gebieden valt dan enkele centimeters sneeuw, met name in de zuidelijke helft van het land."

Lokaal moeten mensen het hele weekend rekening houden met droge sneeuw, zoals in Limburg en Gelderland. "Zeker op heuvels is de kans groter dat de sneeuw blijft liggen. Het is daar toch een graadje kouder."

Zo koud is het nu:

Na maandag is het vooruitzicht dat het koud blijft en is er kans op winterse buien. De temperaturen zijn dan 4 à 5 graden en 's nachts rond het vriespunt. Morgen is een overgangsdag van het zachte weer naar meer winterse temperaturen. Dat gaat gepaard met een mogelijk stormachtige wind en behoorlijk wat regen.

Geen vorst, maar toch kan het glad zijn:

William Huizinga legt uit hoe het kan dat het toch glad kan zijn als het nog niet vriest.
`