Kind

Finn (14) speelde met telefoon op fiets en veroorzaakte ongeluk: 'Ik was bont en blauw'

06 december 2017 15:07 Aangepast: 07 december 2017 05:12
Finn Zegelink waarschuwt: niet fietsen met je telefoon.

Finn Zegelink (14) uit Vlissingen knalde, terwijl ze met haar telefoon zat te spelen, vol op een bejaarde man in een scootmobiel. De tiener wil nu leeftijdsgenoten waarschuwen. "Je smartphone op de fiets gebruiken is levensgevaarlijk. Het zou eigenlijk verboden moeten worden."

Nog elke dag als Finn naar school fietst komt ze langs de bewuste plek waar ze twee jaar geleden het ongeluk had. De tiener uit Vlissingen draait er niet omheen: het was haar eigen schuld. "Ik reed samen met mijn zus. We waren op weg naar school", begint ze. Ze had haar mobieltje in haar hand omdat ze haar zus een liedje wilde laten horen.

Als ze een bocht maakt, gaat het mis. "Omdat ik druk was met mijn mobiel lette ik niet op de weg. Ik knalde vol tegen een scootmobiel die van de andere kant kwam."

Miniatuurvoorbeeld
De campagneposter waar Finn aan meedoet.

Hand lag helemaal open

 Het verkeersinstituut SWOV waarschuwt vandaag: het instituut maakt zich zorgen over jongeren. Zij zien veel minder het gevaar van telefoons in dan volwassenen.

Finn viel na het ongeluk met een harde smak op de grond. "Ik wist mezelf met mijn handen op te vangen maar mijn hand lag helemaal open. Het was een flinke klap." Ook haar fiets was kapot. De man in de scootmobiel had niets, maar toch voelde Finn zich erg schuldig. "Het was mijn fout. Als ik niet zo druk was met mijn mobieltje, was dit nooit gebeurd."

Finn bood meteen haar excuses aan. "Gelukkig reageerde die meneer heel goed. Hij was heel aardig. Ik ben zo blij dat die man er niets aan over heeft gehouden."

Even verderop barstte Finn toch even in tranen uit. "Ik was toch heel erg geschrokken. Het was best een harde klap, het gebeurde zo snel allemaal."

Fimpje

Omdat Finn andere jongeren wil waarschuwen, doet ze haar verhaal. Ze doet ook mee aan een online campagnefilm waarin ze jongeren waarschuwt niet met hun telefoon bezig te zijn als je aan het verkeer deelneemt. "Ik werd door een campagneteam benaderd om mijn verhaal te doen. Ik doe mee aan de campagne omdat ik anderen wil waarschuwen. Gebruik alsjeblieft je mobiel niet als je in het verkeer deelneemt."

Volgens Finn gebruiken zijn veel jongeren nog eigenwijs. "Ik zie veel jongeren appen of muziek luisteren als ik naar school fiets. Ik snap het wel: het is een gewoonte en je ziet vaak het gevaar niet in. Maar toch wil ik tegen iedereen zeggen: doe het niet! Er kan zoveel misgaan omdat je even appt of een liedje wil veranderen. Een ongeluk is in een fractie van een seconde gebeurd." 

De campagne 'Er gaat meer kapot dan je scherm' waarin Finn de hoofdrol speelt:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Kinderen zien gevaar niet van mobiele telefoons in verkeer'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore